På Närsjögläntans HVB arbetar vi med flickor från 13 år tills de fyller 18 år. Flickorna kan flytta till vårat stödboende som en del av behandlingen från de fyller 16 år tom 20 år. Vi har 8 platser på vårt HVB och 3 platser på stödboendet/utsluss.
Vi tar emot flickor som vistas i olämpliga miljöer, som t.ex. har begått enstaka brott, som provat att ta droger eller som har ett hotfullt beteende. Det kan även innebära att de har svårt att hantera sina känslor och impulser, svårigheter med jämnåriga och/eller familj, att skolgången inte fungerat som tänkt eller att man befinner sig i miljöer som vuxenvärlden upplever är riskfyllda.
KOBTIVA: kognitiv- och beteendeträning i vardagen. Det är en evidensbaserad brottspreventiv metod som ger goda resultat för ungdomar som har eller riskerar att få svåra sociala problem som t.ex. kriminalitet, skolproblematik/skolk, bristande impulskontroll, tvångsbeteende, självskadebeteende eller utagerande beteenden för att nämna några. KOBTIVA är utvärderat på ca 30 olika problemområden.
När en ungdom kommer till oss ägnas första perioden 1-3 månader av att lära känna ungdomen och göra en beteendeanalys där vi ser över- och underskott av beteenden samt ungdomens resurser. Under analysperioden börjar vi jobba med det uppenbara som vi redan känner till. Beteendeanalysen utmynnas i ett antal problemområden som vi ställer om till träningsområden. Nu kommer vi in i behandlingens andra steg där vi tränar med ungdomen, ungdomen får nu 2 individuella träningstillfällen(lektioner) i veckan, ett träningsområde i taget, ett träningsområde kan ta upp till 10 veckor. I samband med detta skattas samtliga träningsområden dagligen. Träningsperioden, 4-8 månader, varierar utifrån individens förmågor och svårigheter.
När ungdomen slutfört sina träningsområden, skall beteendeförändringarna vidmakthållas för att se att förändringen håller i sig över tid och därför fortsätter vi skatta varje område dagligen. Under denna period planeras och tränas det för en utsluss till nästa steg antingen till stödboende hos oss, hem eller till annan lösning. Om ungdomen nu är 16 år eller äldre ser vi med fördel att de under denna period slussas ut till en lägenhet i vårat stödboende där de får chans att med dagligt stöd klara av att vidmakthålla sina nya färdigheter under 2-3 månader. Önskar ungdomen och socialtjänsten finns det möjlighet att bo kvar i stödboendet för ytterligare förberedelser till eget boende
Vi erbjuder Re-Pulse efter ca 10-12 veckor hos oss.
Vi genomför skattningar av KASAM under vistelsen hos oss.
Den största delen av behandlingen är individuell men vi har även gemensam behandlingstimme och livskunskap en gång per vecka.
9 km från Falun centrum
Attendo Närsjögläntan HVB-hem AB
556477-8958
Hela Sverige
Ansökan sker direkt till Närsjögläntan eller via Viljans placeringssamordnare.
Engelska
På Närsjögläntan arbetar föreståndare och tillika verksamhetschef som är socionom och biträdande verksamhetschef som är psykolog. Vår biträdande verksamhetschef har ett behandlingsansvar och handleder personalen i det dagliga arbetet med inskrivna flickor. Vår behandlande personalgrupp består av socionomer, socialpedagoger/behandlingspedagoger och behandlingsassistenter. Gemensamt för all personal är ett stort engagemang, kompetens, erfarenhet och omtanke för de flickor vi arbetar med. Genom att erbjuda en trygg och förutsägbar miljö med mycket omsorg och stöd arbetar vi för att skapa en stabil grund för förändring.
Behandlande personal har blandad kompetens och majoriteten har utbildning i Traumamedveten omsorg, MI, lågaffektivt bemötande mm
Vi är alltid minst två personal i tjänst.
Viljan Närsjögläntans HVB-hem ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se