Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem

HVB Gästgården

LEDIG PLATS
Verksamhetstyp: HVB för barn och unga (0-25 år) - Övriga hem +2
Antal platser: Totalt 7 platser
Besöksadress: Norra Fogdarödsvägen 2A, Höör
Kommun: Höör
Org nr: 742000-2045
Webbplats: http://www.fogdarod.se

Målgrupp

Pojkar 12-16 år
Flickor 12-16 år

Behandlingsinnehåll

Behandlingsmetoder och kompetens
Riktad psykologisk behandling utgår utifrån KBT (kognitiv beteendeterapi).
KBT som evidensbaserad metod ingår i Socialstyrelsens kunskapsstöd som bör användas vid hög risk för fortsatt normbrytande beteende i ålder 12-17 år. KBT riktar sig ej till specifik målgrupp/problematik och har evidensstöd inom flertal problemområden så som depression, ångest och trauma hos ungdomar.
Vi har personal med kompetens inom A-CRA och MI (motiverande samtal) som ingår i Socialstyrelsens kunskapsstöd som bör användas hos ungdomar med riskbruk och sociala problem.
Vi har även kompetens inom DBT (dialektisk beteendeterapi) som lämpar sig till personer med självdestruktiva beteende.
Vår personal har kompetens och får fortlöpande utbildning inom tydliggörande pedagogik och lågaffektivt bemötande för att kunna jobba med förhållningssätt, bemötande, i samtal och anpassningar utifrån ungdomens behov.
Vårt mål med behandlingen är alltid att öka funktionella beteende och färdigheter samt skapa en värdefull tillvaro för våra ungdomar. Detta för att öka förutsättningarna att ge ungdomen möjligheter, strategier och resurser inför framtiden efter avslutad placering.

Vår behandlingsprocess
-Förfrågan om placering. Studiebesök på plats eller via länk för att samla information/bedömning om placering samt delge uppdragsgivare/ungdom information om vårt HVB. Därefter tas beslut utifrån matchning och lämplighetsbedömning.

-Inskrivning (planerad eller akut). Vid inskrivning genomförs ett samverkansmöte för att upprätta genomförandeplan.

-Kartläggningsfas. Klient tilldelas 2 kontaktpersoner samt 1 terapeut som ansvarar för planering, genomförande och utvärdering av vården.
Kartläggning av ungdomens svårigheter/problembeteende påbörjas i direkt anslutning vid inskrivning. Syfte med inledande kartläggningsfas är för att förstå klientens svårigheter, problembeteende samt komma fram till gemensamma mål att jobba mot. Fokus i kartläggning är att förstå funktion med klientens problembeteende då vi med större sannolikhet kan göra rätt interventioner, anpassningar och insatser och därmed uppnå önskade resultat utifrån målen. Vårt mål under kartläggningsfas är även att upprätta en tidig behandlingsallians med ungdomen utifrån att denna får känna sig förstådd i sin problematik. Parallellt påbörjar vi att arbeta utifrån vårdplan och uppdrag så som att upprätta rutiner, struktur i vardagen, påbörja skolgång osv.

-Återkoppling till uppdragsgivare och klient. Teamet återkopplar till uppdragsgivare och klient utifrån kartläggning, vad som framkommit samt bedömning/förslag på interventioner och insatser. Förankrar dessa samt reviderar genomförandeplan vid behov.

-Riktad behandling. På HVB Gästgården erbjuder vi ett kvalificerat och individuellt anpassat behandlingsupplägg som sker utifrån det gemensamma uppdrag som upprättats i samråd mellan socialtjänst, ungdom, personal och vårdnadshavare. Genom en hög personaltäthet samt personal med kompetens och erfarenhet skapar vi tillsammans en trygg tillvaro för ungdomarna. Vi strävar efter att i största möjliga mån ha en gemensam vardagsstruktur och rutiner så som måltider, aktiviteter, husmöte osv. för att skapa en så förutsägbar vardag som möjligt för våra ungdomar. Vi utgår alltid utifrån ungdomens förutsättningar och kan vid behov erbjuda anpassade lösningar.

-Planera utskrivning. Vårt mål är att alltid ha en god planering tillsammans med socialtjänst, ungdom och vårdnadshavare inför att placeringen ska avslutas. Vi utvärderar insatser, mål och mätbara resultat tillsammans med ungdom och uppdragsgivare.

Geografi

Mitt i Skåne, i Höörs kommun, i naturskönt läge med skog och vatten runt knuten, ligger Fogdaröd.
Fogdaröd är vackert beläget i en park med närhet till natur och skog med gång och cykelavstånd till Höörs centrum med bl a affärer, caféer, frisör, vårdcentral, apotek och tågstation.

Huvudman

Föreningen Fogdaröd omsorg, vård och skola

Org nr

742000-2045

Upptagningsområde

Hela Sverige.
Vi har upphandlingsavtal med SKL samt kommunförbundet Skåne.

Inskrivningsförfarande

Föreståndare tar emot information från socialsekreterare och gör en bedömning om behandlingshemmet har möjlighet att tillgodose ungdomens behov. Om så är fallet planeras det in ett studiebesök för ungdom, socialsekreterare och eventuellt vårdnadshavare. Föreståndare och behandlingsansvarig samtalar med ungdomen och gör ytterligare en bedömning för att se om placering är lämplig. Inflyttningsdatum planeras in efter denna bedömning. Vi kan även ta emot akutplaceringar med kort varsel, då ser inskrivningsförfarandet annorlunda ut

Språk

Placerade ungdomar måste ha tillräcklig svenska för att ha möjlighet att tillgodogöra sig behandlingen. Verksamheten erbjuder tolk vid behov.

Övriga upplysningar

Fogdaröd, omsorg, vård och skola är en ekonomisk förening utan vinstintresse som har en hundraårig vårdtradition bakom sig.
Inom föreningen Fogdaröd finns det andra verksamheter utöver våra behandlingshem; LSS verksamhet - boende och daglig verksamhet, demensvård, gymnasieskola och grundskola.

HVB Gästgården ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Kontaktuppgifter

Telefon: 0413-55 97 00
E-postadress: niclas.malmstrom@fogdarod.se

Föreståndare:
Niclas Malmström, 0738489115

Placeringsansvarig:
Niclas Malmström, 0738-489115

Postadress:
Norra Fogdarödsvägen 8 243 93 Höör

Sökkategorier

Behandlingsmetod
ACT
ART
CRA
DBT
KBT
MATRIX
MI, motiverande samtal
Mindfulness
Trauma
Våld i nära relation
Yoga
ÅP

Inriktning
Hedersrelaterat
Inlärningsvårigheter
Sexuella övergrepp

Lagrum
Insats / LVU
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 1

Målgrupp
Pojkar och flickor

Sjukdomar och Besvär
ADHD / ADD
Autismspektrum
Bipolär sjukdom
Borderline / Emotionell Instabil Personlighetsstörning
Depression
Dubbeldiagnos / Samsjuklighet
Fobier
Neuropsykiatriska diagnoser
OCD, Tvångssyndrom
PTSD, Posttraumatisk Stressyndrom
Psykosocial problematik
Tourettes syndrom
Trauma
Ätstörning
Ångestsyndrom

Särskilda upplysningar
Tillståndsbevis utfärdat av IVO