Vi välkomnar flickor 13-17 år med beroende - och psykosocial problematik. Med utgångspunkt i ett icke-dömande förhållningssätt vill vi tillsammans med ungdomen utveckla gynnsamma strategier för att ge möjlighet att kunna hantera livet på ett bättre sätt.
Vi tar emot placeringar enligt SoL och LVU.
Vi arbetar motivationsstödjande och lågaffektivt, och använder oss framför allt av strukturerade behandlingssamtal. Behandlingen anpassas individuellt och bygger på den unges behov, förutsättningar och styrkor.
För oss är det viktigt att ungdomarna bemöts med omsorg, värme och glädje. Avgörande är att skapa trygga relationer och visa varje ungdom att vi alltid finns där för var och en. Att arbeta med ungdomarnas motivation och aktiva delaktighet genom hela behandlingsprocessen säkerställer att vi utgår från deras behov och resurser, och att kraven är rimliga och begripliga.
På Villa Svanholmen arbetar vi utifrån dessa metoder:
- A-CRA - enskilda samtal utifrån en manualstyrd metod som är särskilt anpassad för tonåringar med beroendeproblematik.
- KBT med DBT-inslag i enskilda samtal.
- MI - samtalsmetod för motivation till förändring. MI använder vi oss utav i det dagliga arbetet, samt i enskilda samtal.
- Lågaffektivt bemötande
Villa Svanholmen är dessutom certifierat för Connect, en metod för att säkerställa en sund och trygg anknytning mellan personal och ungdom.
Vi mäter utvecklingen regelbundet genom bland annat SDQ.
Dokumentation sker enligt BBIC-strukturen.
På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med såväl personal som ungdomar.
Målet med behandlingen på Villa Svanholmen är att ungdomarna ska tillgodose sig nya färdigheter för att kunna möta livet på ett funktionellt sätt och utveckla en positiv syn på framtiden.
I god tid inför utslussning görs en långsiktig planering tillsammans med uppdragsgivaren, ungdomen och andra viktiga personer för att skapa förutsättningar för en bra eftervård. Vi ger alltid förslag som matchar behoven i nästa steg och kan erbjuda bland annat familjehem och stödboende inom Humana, vilket möjliggör en kontinuitet för ungdomen vad gäller behandling, personal och terapeuter.
Boendet är bemannat dygnet runt, med en sovande och en vaken natt.
De som arbetar på Villa Svanholmen har en god erfarenhet av unga i svåra livssituationer, och är särskilt utvalda för sina förmågor att kunna jobba nära, tryggt och flexibelt. I personalgruppen finns formell kompetens för de metoder, program och insatser som vi arbetar med, och vidareutbildning och handledning sker kontinuerligt.
Villa Svanholmen ligger strax utanför Osby, någon halvtimme norr om Hässleholm och Kristianstad i norra Skåne. Behandlingshemmet är inrymt i en samling en- och tvåvåningsbyggnader invid en vacker sjö och med fin natur alldeles runt husknuten. Familj och viktiga närstående är välkomna att övernatta i ett av husen, där det också är tillåtet att ta med sig husdjur.
Baggium, Humana
556747-5230
Hela landet.
Förfrågningar om placering skall ske till Humanas Placeringsenhet 0771-11 33 11, placering@humana.se eller direkt till verksamhetsansvarig.
Inskrivningsbeslut fattar Marie Ekberg Verksamhetschef, 076-875 59 04, marie.ekberg@humana.se.
Varmt välkomna att höra av er för att få veta mera om verksamheten.
En fungerande skolgång är en friskfaktor som spelar en viktig roll i ungdomarnas utveckling. I samband med inskrivning på Villa Svanholmen har vi en dialog med varje ungdom, socialsekreterare och i förekommande fall vårdnadshavare kring önskemål och behov, för att hitta en placering i lämplig skola. Vi har ett nära samarbete med vald skola och gör kontinuerliga uppföljningar för att säkerställa att skolgången fungerar Om skola inte är aktuell erbjuds det behandlingsinslag och aktiviteter på boendet, för att ge ungdomen en aktiv och meningsfull vardag.
Regelbundna fritidssysselsättningar stärker den fysiska och psykiska hälsan, beteendeaktivering och sociala kontakter. En meningsfull och aktiv fritid är därför en del av behandlingen på Villa Svanholmen. Därutöver anordnar vi både gemensamma och individuellt anpassade aktiviteter, där vi kombinerar social färdighetsträning med kultur, idrott, friluftsliv och annat för att skapa nya erfarenheter och intressen. Aktiviteterna utformas efter ungdomarnas egna behov och intressen med mål att alla ska hitta något som de kan hitta glädje i.
För att ge ungdomen förutsägbarhet och stötta dem i att hålla struktur i vardagen skapas det varje vecka ett schema med, vissa individuella och vissa i grupp, behandlingsinslag och aktiviteter som ungdomen motiveras att delta i. Vi uppmuntrar även till delaktighet i vardagliga sysslor som till exempel matlagning.
Vi har även olika forum för insikter i sin egen problematik, värdegrundsfrågor och livskunskap.
Vi träffar gärna ungdom samt vårdnadshavare inför placering för att berätta mer om vår verksamhet och svara på frågor, med god planering och rimlig resväg besöker vi gärna hemkommun, annars digitalt.
Pendlingsavstånd till bra skolalternativ.
Villa Svanholmen ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se