Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem

Wemind Evia HVB

Verksamhetstyp: HVB för barn och unga (0-25 år) - Övriga hem
Antal platser: 11+ 2 utsluss
Besöksadress: Skrubba allé 34, 135 59 Tyresö, Hägersten
Org nr: 556663-8960
Webbplats: https://wemind.se/hvb-och-skola/hvb-evia/

Målgrupp

Med evidensbaserad behandling som ledmotiv specialiserar sig Wemind HVB Evia på behandling, utredning och skola för ungdomar i åldrarna 13-19 år.

På Wemind HVB Evia bor pojkar som har en neuropsykiatrisk diagnos eller är i behov av utredning därav. Diagnoser inom autismspektrumet och ADHD är vanligt hos oss. Ofta har ungdomarna också annan psykiatrisk problematik såsom tvångssyndrom, ångest, social fobi, depression, trotssyndrom och uppförandestörning. Vi har särskild kompetens inom sexuellt utagerande beteenden.

Att ungdomarna isolerar sig, slutar gå i skolan och ägnar sig åt omfattande dataspelande, eller får svårhanterbara aggressiva utbrott är en vanlig bild av hur det kan se ut innan de flyttar till oss.

Behandlingsinnehåll

Evias behandling är väl förankrad i KBT (kognitiv beteendeterapi), närmare bestämt TBA och PBS.

TBA (tillämpad beteendeanalys) innebär att psykologen gör en KBT-analys av ungdomens problemområden. Analysen guidar sedan upplägget på resterande behandling.

PBS (positivt beteendestöd) är särskilt rekommenderat vid autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det innebär att man skapar en beteendestödsplan där man utformar miljön för att vara så gynnsam som möjligt (”gör det lätt att göra rätt”) och parallellt tränar ungdomen i färdigheter för att hantera sina problemområden (ökar hans egen kompetens). Det passar ungdomar som kan ha svårt att tillgodogöra sig rena samtalsbehandlingar. Beteendestödsplanen innefattar såväl individuella terapiinsatser som hur vardagen struktureras och hur personalens bemötande av ungdomen.

Evia arbetar med mätbaserad vård vilket även det är i linje med KBT. Mätbaserad vård handlar om att man noggrant följer ungdomens utveckling - både genom strukturerade skattningsskalor och daglig registrering av mål-/problembeteenden. Detta sammanfattas i lättillgängligt format för både ungdom, vårdnadshavare och uppdragsgivare. Det bildar ett underlag där man gemensamt kan diskutera framgångar, bakslag och hur man ska gå vidare i behandlingen.

Utöver ovanstående finns särskild kompetens i övergreppsspecifik behandling och bedömning (ERASOR). Behövs någon ytterligare manualbaserad KBT-behandling, exempelvis för att hantera en viss psykiatrisk diagnos, har Evias psykologer kompetens att bedriva sådana.

Runt varje ungdom finns ett behandlingsteam bestående av psykolog, utvalda behandlingspedagoger (ungdomens kontaktpersoner i verksamheten), sjuksköterska och psykiater som ansvarar för den medicinska delen av behandlingen. Vi har även regelbunden handledning av arbetsterapeut för att åstadkomma en NPF-anpassad miljö.

Evia har även möjlighet att genomföra psykiatrisk utredning, exempelvis med frågeställning kring neuropsykiatrisk diagnos.

Geografi

Wemind HVB Evia ligger i Skrubba Allé, en naturskön plats med nära till vattnet och tillgång till brygga. Evia ligger nära busshållplatser och det tar endast 20 minuter med kollektivtrafik till Stockholms centralstation.

Våra behandlingslägenheter ligger i Vega. Med pendeltåg är det knappt 25 minuter till Stockholms centralstation.

Huvudman

Wemind AB

Org nr

556663-8960

Upptagningsområde

Hela Sverige

Inskrivningsförfarande

Gällande förfrågan kontakta placeringsansvarig Leg. psykolog Mia Jörgensen på tfn 072-2360606.

Eftersom omplaceringar är skadligt för ungdomar är vi måna om att göra en noggrann matchningsbedömning. Vi startar med att intervjua handläggare och går sedan vanligtvis vidare med att inhämta skriftligt underlag, intervjua referenspersoner samt träffa vårdnadshavare. I bedömningsprocessen diskuterar vi inriktning på vårdplanen och börjar fundera över hur vi på bästa sätt kan ta emot ungdomen. Innan inskrivning besöker vi ungdomen i hans hem eller på annan trygg plats.

Språk

Engelska, turkiska, sorani, arabiska, farsi, kurmandji, tyska, franska, spanska, serbiska, portugisiska, kurdiska, dari, romani, polska, ryska

Övriga upplysningar

Verksamheten har ramavtal med flertalet kommuner runt om i landet.

Inom Wemind finns även Eviaskolan som HVB Evia samarbetar nära med. Eviaskolan är en grundskola (åk 6-9) och behandlingsskola. Att placera på både Evia HVB och Eviaskolan möjliggör ett helhetsperspektiv runt ungdomen. Man kan självfallet även placera i enbart endera verksamheten.

Att vidmakthålla framsteg efter heldygnsvård innebär en särskild utmaning och Evia har tagit denna på stort allvar. Evia har två behandlingslägenheter i Vega (Stockholm) där de ungdomar som behöver får chans att öva sig i mer självständig livsföring utan att för den sakens skull tappa vårdkontinuitet. Ungdomen är fortfarande inskriven på HVB Evia och har kvar samma möjligheter till behandling som när han bodde på i HVB-byggnaden. Detta blir ett sätt att säkerställa vidmakthållande.

Wemind Evia HVB ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Kontaktuppgifter

Telefon: 08-500 204 10
E-postadress: mia.jorgensen@wemind.se

Föreståndare:
Mia Jörgensen, 072-2360606

Placeringsansvarig:
Mia Jörgensen, 072-2360606

Postadress:
Box 627 135 26 Tyresö

Sökkategorier

Behandlingsmetod
ACT
DBT
KBT
MI, motiverande samtal
Trauma

Inriktning
Inlärningsvårigheter
Sexuella övergrepp
Övergreppsspecifik

Lagrum
Insats / LVU
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 1

Målgrupp
Endast pojkar

Sjukdomar och Besvär
ADHD / ADD
Antisocial personlighetsstörning
Autismspektrum
Bipolär sjukdom
Borderline / Emotionell Instabil Personlighetsstörning
Depression
Dubbeldiagnos / Samsjuklighet
Fobier
Neuropsykiatriska diagnoser
OCD, Tvångssyndrom
PTSD, Posttraumatisk Stressyndrom
Psykosocial problematik
Tourettes syndrom
Trauma
Ångestsyndrom

Särskilda upplysningar
Skolundervisning
Tillstånd från Skolverket
Tillståndsbevis utfärdat av IVO