Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem

Pilkasens Gård

Verksamhetstyp: HVB för barn och unga (0-25 år) - Övriga hem
Antal platser: 3 platser (tillstånd för 5 platser efter planerad utbyggnad)
Besöksadress: Västra Götaland
Org nr: 556871-1070
Webbplats: http://www.pilkasensgard.se

Målgrupp

Pilkasens gård är ett litet gemytligt boende med 3 platser (tillstånd för 5 platser efter planerad tillbyggnad). Vi riktar oss främst till flickor 14-18 år med psykosocial problematik som yttrar sig t.ex. i utåtagerande och/eller hotfullt beteende, självskada, begynnande kriminalitet och/eller begynnande missbruk. Vi har tillstånd att även ta emot pojkar men det görs endast utifrån lämplighet i relation till redan placerade flickor. Vi tar emot planerade och akuta placeringar (SoL och LVU) och erbjuder såväl utredning som behandling. Vi erbjuder social utredning samt neuropsykiatrisk utredning. Vår neuropsykiatriska utredning följer socialstyrelsens riktlinjer och ansvarig för utredning är Leg. psykolog tillika Leg. psykoterapeut (KBT-terapeut) tillsammans med Leg. specialistläkare i psykiatri (överläkare).

Behandlingsinnehåll

På Pilkasens gård arbetar vi för att ge varje enskild ungdom stöd, omsorg och behandling av hög kvalitet. Verksamheten präglas av ett respektfullt bemötande, tillitsfulla relationer, en tydlig struktur, beaktande av integritet och delaktighet samt en trivsam och trygg boendemiljö. Vår grundläggande arbetsmetod är KBT där vi aktivt arbetar mot beteendeförändring (beteendeskattningar, beteendeanalyser, KBT-träning). Vi arbetar med att identifiera och stärka den enskildes skyddsfaktorer samt motverka/minska riskfaktorer. Vi arbetar även med MI (motiverande samtal) och ART (ilskekontroll, social färdighetsträning, moraliskt resonerande). Vidare arbetar vi vid behov med DBT-inslag i behandlingen (vår legitimerade psykolog är utbildad DBT-terapeut). Vårt arbete följer BBIC:s struktur genom hela placeringstiden. Utöver arbetet med våra evidensbaserade metoder är miljöträning med hästar/ridning och övriga aktiviteter som erbjuds en viktig del av behandlingen.

Genomförandeplan: De första 2-4 veckorna är en kartläggningsfas där vi sammanställer informationen från socialtjänstens utredning, vårdplan samt uppdrag, eventuellt genomfört studiebesök, eventuell HSL-information, skattningar och intervjuer. Utifrån informationen utformar vi tillsammans med den unge en genomförandeplan. Genomförandeplanen kommuniceras sedan med vårdnadshavare och socialtjänst och revideras vid behov. Den färdiga genomförandeplanen är socialtjänsten tillhanda senast 1 månad efter placeringens start. Genomförandeplanen blir vårt styrinstrument under placeringen.

Kontaktperson: Varje ungdom har en kontaktperson som har ett utökat ansvar för ungdomen under placeringens tid. Kontaktpersonen håller regelbundna samtal. Omfattning av samtal anpassas utifrån den enskilde ungdomens behov och förutsättningar.

Nätverksarbete: Att arbeta med den unges nätverk anser vi vara en viktig nyckel för att nå långsiktig framgång i behandlingsarbetet. Vi arbetar aktivt med att inkludera och samarbeta med den unges nätverk så som familj, släkt, vänner (om lämpligt enligt socialtjänst) samt professionella (skola, sjukvård, fritid etc.). Utöver den kartläggning som genomförs i början av placeringen arbetar vi för att främja befintliga kontakter samt skapa och bibehålla nya positiva kontakter.

Insatslängd: Behandlingslängden utgår alltid från ungdomens individuella behov och utveckling med grund i socialtjänstens bedömning och uppdrag men beräknas generellt till 5-9 månader. Neuropsykiatrisk utredning beräknas generellt till 8-12 veckor. Längden av neuropsykiatrisk utredning är helt beroende av ungdomens villighet och förmåga att medverka.

Geografi

Pilkasens gård ligger cirka 7 mil norr om Göteborg i ett idylliskt avskilt läge med bara fem minuters promenadavstånd till hav och sjö. På gården finns två stall där våra hästar går på lösdrift, en paddock, trädgård med odlingar, en mountainbike-slinga, en liten verkstad med möjlighet till snickeri etc.

Huvudman

Astreab AB

Org nr

556871-1070

Upptagningsområde

Hela landet

Inskrivningsförfarande

I samband med förfrågan inhämtar vi information från socialtjänsten (muntligt samt utredning) och påbörjar därmed processen av en lämplighetsbedömning. BBIC:s samrådsdokument upprättas och vi bjuder in till studiebesök där ungdomen får komma till boendet tillsammans med vårdnadshavare (om socialtjänst bedömt detta lämpligt) och socialsekreterare. Vi visar runt på boendet och dess omgivningar och ger information om t. ex. hur en dag på boendet kan se ut, vilka aktiviteter som finns, vilka personer som arbetar på boendet, hur många andra ungdomar som bor där etc. Vi går även igenom boendets regler samt informerar om ungdomens rättigheter (t.ex. rätten till integritet och delaktighet, rätten att ta del av dokumentation samt information om rutin för synpunkter och klagomål).

Om ungdom och vårdnadshavare samtycker (vid SoL/och eller LVU) och socialtjänsten bedömer att placeringen ska genomföras samt att verksamhetens föreståndare finner det lämpligt planeras datum för flytt. Efter att vi fått ett placeringsbeslut från socialtjänst/nämnd fattar vår föreståndare beslut om inskrivning.

Pilkasens Gård ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Kontaktuppgifter

Telefon: 0793-530 230
Mobil: 0723-290401
Fax: 0522-60 42 12
E-postadress: info@pilkasensgard.se

Föreståndare:
Therese Larsson, 0723-29 04 01

Placeringsansvarig:
Susanne Ecke (biträdande föreståndare), 0760-34 37 74

Postadress:
Västra Götaland

Sökkategorier

Behandlingsmetod
ACT
ART
DBT
KBT
Lösningsfokuserat arbetssätt
MI, motiverande samtal

Lagrum
Insats / LVU
Insats / SoL 4.1 - Bistånd för boende

Målgrupp
Pojkar och flickor

Sjukdomar och Besvär
ADHD / ADD
Autismspektrum
Bipolär sjukdom
Borderline / Emotionell Instabil Personlighetsstörning
Depression
Fobier
Neuropsykiatriska diagnoser
OCD, Tvångssyndrom
PTSD, Posttraumatisk Stressyndrom
Psykosocial problematik
Trauma
Ätstörning
Ångestsyndrom

Särskilda upplysningar
Tillståndsbevis utfärdat av IVO