Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem

Olands Utvecklingscenter/AUREA STÖD

Verksamhetstyp: HVB för barn och unga (0-25 år) - Övriga hem +1
Antal platser: 7 /7
Besöksadress: Foghammarsvägen 58 747 30 Alunda, 747 30 ALUNDA / 745 30 Enköping
Kommun: Uppsala
Org nr: 556720-1867
Webbplats: http://www.olandsutvecklingscenter.se

Målgrupp

HVB HEM
Flickor mellan 15-20 år som har psykosociala problem som även kan ha ett psykiskt dåligt mående ex. ångest, trauma, ätstörning, depression med eller utan neuropsykiatriska diagnoser

STÖDBOENDET (Aurea Stöd)
)Målgruppen är pojkar och flickor 16 - 20år främst ungdomar som har bott på HVB hem och heldygnsvård inte är aktuellt längre men behöver fortsätta arbeta med sig själv (med stöd och ev fortsatt behandling) i öppnare former. Aurea Stödpassar också de som inte kan, av någon anledning, bo hemma men som har svårt att tillgodogöra sig heldygnsvård ex ungdomar med neuropsykiatriska svårigheter (ADHD, Autism), svårigheter inom ADL, ångest, trauma och andra beteendesvårigheter där stöd och vård behövs. Aurea stöd är ett bra alternativ till heldygnsvård, där ungdomen inte kan/vill tillgodogöra sig heldygnsvård. AUREA STÖD har tillstånd från IVO.

Behandlingsinnehåll

HVB HEMMET
Olands Utvecklngscenter har utveckla en pedagogik som är framgångsrikt gentemot vår målgrupp, där vi arbetar med KBT, MI, Structure teaching samt med familj/anhöriga. Då personalen har goda kunskaper psykiatri och lång erfarenhet inom psykiatri så har vi hög tolerans när det gäller psykiskt dåligt mående.
Olands Utvecklingscenter har en homogen engagerad personalgrupp med hög kompetens som består av sjuksköterska, MI behandlare (med i nätverket MINT), familjebehandlare, beteendevetare samt behandlingspedagoger. Förutom vår pedagogik så är framgångsfaktorerna tillgänglighet, samarbete, hög personaltäthet samt kunskap om flickor med neuropsykiatriska svårigheter. Då vi är en liten enhet så har vi stora möjligheter att specialanpassa behandlingen efter den enskilde individens behov. Vi anser att alla har rätt till en tillfredsställande skolgång så vi har ett nära samarbete, anpassar studiegången efter våra flickors egna förmåga, med ortens skolor där vi bistår dem med stöd, utbildning samt handledning efter behov.

AUREA STÖDBOENDE
Stödboendets uppdrag är att utveckla och stärka individens egna resurser. Bor man i stödboendet har man en aktiv roll i det egna utvecklingsarbetet, man får praktisk social och kommunikativ färdighetsträning, såväl i lägenheten som ute i samhället och på fritiden. Personalen hjälper även till med att skapa och upprätthålla nätverk kring våra boenden, för att de ska kunna få det stöd de behöver och har rätt till, från övriga delar av samhället. Personalen använder sig av både strukturella och informella samtal. De grundar sig på en rak kommunikation med ungdomarna dvs enkelhet, tydlighet och uppriktighet. Vi strävar framför allt mot att ungdomen ska få en inre motivation till att förbättra sitt liv – så att ungdomen rustar sig för att kunna klara ett eget boende.
AUREA STÖDBOENDE har två nivåer av stöd/behandling
Stöd nivå 1
Ingår dagligt stöd, 10 timmar/vecka, med stöd och pedagogiska insatser för att få en fortsatt utveckling till en autonom vardag som är hållbar under tid. Förutom ett eget boende innebär insatsen individuellt anpassat stöd och hjälp utifrån den placerades såväl känslomässiga som praktiska behov. Exempel på stöd och hjälp är stöd i ekonomi, kosthållning, struktur i vardagen, studier, annan sysselsättning, kontakt med olika instanser och aktörer i samhället samt involvering av föräldrar och övrigt nätverk.

Stöd nivå 2
Ingår det som är beskrivet i Nivå 1. Utöver Nivå 1 ingår ett heltäckande koncept med dagligt stöd, beteendeträning, terapi samt pedagogiska insatser mm. De metoder som Aurea Stöd använder är vetenskapliga och kliniskt beprövade. Man får praktisk social och kommunikativ färdighetsträning, såväl i lägenheten som ute i samhället och på fritiden. För att nå de uppsatta målen får ungdomen ta del av Aurea stöds behandlingsteam som består av beteendevetare, pedagog och sjuksköterska.

Geografi

HVB HEMMET
Olands UtvecklingsCenter ligger i Alunda, 3,6 mil öster om Uppsala, i ett naturnära villaområde men ändå med närhet till samhället, skola, affär mm samt goda kommunikationer till Uppsala.

AUREA STÖDBOENDE
Ligger centralt i Enköping med närhet till allmänna kommunikationer. Förutom att Enköping har de flesta faciliteter så är det lätt att pendla till Uppsala, Västerås samt Stockholm.

Huvudman

WW Familjevård AB

Org nr

556720-1867

Upptagningsområde

Hela landet.
Ramavtal med de flesta kommuner i landet.

Inskrivningsförfarande

Placeringsförfrågan ställs till föreståndare. Efter informationsutbyte hålls en dialog mellan föreståndare och socialtjänst kring huruvida detta kan vara en lämplig placering. Nästa steg blir då ett studiebesök där ungdom, vårdnadshavare och socialtjänst deltar tillsammans med personal från OUC Steninge.
Efter genomfört studiebesök förs ytterligare dialog mellan alla parter och en bedömning görs och beslut tas kring eventuell placering.

Språk

Engelska, Spanska, Ryska, Arabiska

Övriga upplysningar

Då vi har specialistkompetens inom psykiatri, så har Olands UtvecklingsCenter samt AUREA STÖD hög tolerans gällande psykiskt dåligt mående.

Olands Utvecklingscenter/AUREA STÖD ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Kontaktuppgifter

Telefon: 070-6910084
E-postadress: tove_sundgren@oucalunda.se / bo_widlund@aureastod.se

Föreståndare:
Tove Sundgren, 070-6910159

Placeringsansvarig:
Tove Sundgren / Bo Widlund, 070-6910159 /070-8971469

Postadress:
Vaksalagatan 18B 753 20 UPPSALA

Sökkategorier

Behandlingsmetod
ESL
Familjeterapi
KBT
Lösningsfokuserat arbetssätt
MI, motiverande samtal
Miljöterapi
Nätverksterapi
Trauma

Inriktning
HBTQ
Hedersrelaterat
Incest
Inlärningsvårigheter
Sexuella övergrepp
Övergreppsspecifik

Lagrum
Insats / LVU
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 1

Målgrupp
Endast flickor
Endast kvinnor
HBTQ

Sjukdomar och Besvär
ADHD / ADD
Autismspektrum
Bipolär sjukdom
Borderline / Emotionell Instabil Personlighetsstörning
Depression
Fobier
Neuropsykiatriska diagnoser
OCD, Tvångssyndrom
PTSD, Posttraumatisk Stressyndrom
Psykosocial problematik
Tourettes syndrom
Trauma
Ätstörning
Ångestsyndrom

Särskilda upplysningar
Tillståndsbevis utfärdat av IVO