Målgrupp
Villa Nora är en verksamhet som arbetar med barn/unga som vistas i olämpliga miljöer, kan ha begått enstaka brott eller testat droger, som ger uttryck i självdestruktiva beteenden och känsloregleringsproblematik. Enheten är HBTQI-certifierad och välkomnar unga oavsett könsidentitet eller könsuttryck. Vi erbjuder en trygg miljö med en inriktning på att hitta flexibla och individuella lösningar.
Behandlingen på Villa Nora utgår från KBT med huvudsakligt fokus på beteendeförändring och inlärningspsykologiska principer. Vi arbetar med det genom att observera och kartlägga den unges beteenden och dess funktion, samt dennes styrkor och behov. Utifrån kartläggningen skapar vi ett behandlingsupplägg som utgår från evidensbaserade metoder. Genomförandeplaner används för att bryta ner övergripliga mål till konkreta och mätbara delmål. Som ett ytterligare led i vår KBT-behandling använder vi teckenekonomi för att positivt förstärka önskvärda beteenden hos den unge. En psykolog finns med i hela kartläggnings- och behandlingsprocessen och erbjuder även veckovisa samtal med den unge, med inriktning utifrån dennes behov såsom exempelvis TF-KBT vid traumapåverkan. Vi använder tydliggörande pedagogik för att stärka den unges förståelse och göra vardagen och behandlingen begriplig. För att på bästa möjliga sätt anpassa behandlingen efter behov erhåller även personal regelbunden handledning. Vi mäter behandlingens utveckling genom SDQ, dokumentation sker enligt BBIC-strukturen och uppföljning av trivsel, trygghet och delaktighet mäts genom barnenkät varje månad. Vi erbjuder även vårdnadshavare, samt vid behov andra viktiga omsorgspersoner för den unge, att delta i nätverksmöten tillsammans med psykolog. Dessa möten syftar framförallt till att träna på föräldraförmågor och/eller arbeta för att stärka relationen med den unge. I samband med detta eller vid umgänge kan Villa Nora erbjuda en umgängeslägenhet för familj/anhöriga i centrala Uppsala.
På Villa Nora arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med såväl personal som barn. Målet med vistelsen på Villa Nora är att den unge ska få nya färdigheter och en fungerande vardag, en större förståelse för sina känslor och behov samt att destruktiva beteenden ska minska eller upphöra.
I god tid inför utslussning görs en långsiktig planering tillsammans med uppdragsgivaren, den unge och andra viktiga personer för att skapa förutsättningar för en bra tid efter Villa Nora. Vi ger alltid förslag som matchar behoven i nästa steg och kan erbjuda familjehem, annat HVB eller LSS-boende inom Humana, vilket möjliggör en kontinuitet för barnet vad gäller behandling, personal och psykologkontakt.
Lokaler
Villa Nora är en liten enhet cirka fem kilometer utanför Uppsala. Boendet är lantligt beläget med närhet till naturen. I huset finns fem ungdomsrum på övervåningen, gemensamhetsutrymmen, personalrum och pysselrum på nedervåningen. På tomten finns en byggnad som är omgjord till mötes- och samtalsrum. Till huset hör också en trädgård som erbjuder möjlighet till både trädgårdsodling, lek och olika utomhusaktiviteter. I samband med nätverksarbete eller umgänge kan Villa Nora erbjuda en umgängeslägenhet för familj/anhöriga i centrala Uppsala.
Studiebesök är välkommet på enheten i samråd med verksamhetsansvarig.
Hela Sverige.
Skola och aktiviteter
En fungerande skolgång är en friskfaktor som spelar en viktig roll i barnens utveckling. I samband med inskrivning på Villa Nora har vi en dialog kring barnets behov för att hitta en lämplig skola.
Vi samarbetar med flera friskolor och kommunala skolor i området och erbjuder regelbunden läxläsning på enheten med stöd från personal.
Regelbundna fritidssysselsättningar stärker den fysiska och psykiska hälsan, beteendeaktivering och sociala kontakter. En meningsfull och aktiv fritid är en viktig del av behandlingen på Villa Nora. Daglig fysisk aktivitet ingår i veckoschemat. Därutöver anordnar vi både gemensamma och individuellt anpassade aktiviteter, där vi kombinerar social färdighetsträning med många sorters kultur, idrott, friluftsliv och annat för att skapa nya erfarenheter och intressen. Aktiviteterna utformas efter barnets egna behov och intressen.
En strukturerad vardag är en nyckelfaktor i behandlingen. Varje vecka gör personal tillsammans med den unge en plan tillsammans, som bryts ned i tydliga punkter för varje dag och följs upp veckan därpå. Vi har även olika forum för insikter i sin egen problematik, värdegrundsfrågor och livskunskap.
Personal
Boendet är bemannat dygnet runt, med en vaken nattpersonal. Vi organiserar arbetslagen så att de överlappar varandra för att ge möjlighet att mötas, diskutera behandlingarna och bygga teamkänsla.
De som arbetar på Villa Nora har en gedigen erfarenhet av barn/unga i svåra livssituationer och är särskilt utvalda för sin höga kompetens och förmåga att kunna jobba nära, tryggt och flexibelt. I personalgruppen finns formell kompetens för de metoder, program och insatser som vi arbetar med, och vidareutbildning och handledning sker kontinuerligt.
Humana Region Uppland har en egen behandlingsenhet som ger tillgång till flera psykologer och KBT steg 1-terapeuter, varav en psykolog är direkt knuten till Villa Nora. De deltar på behandlingskonferenser och uppföljningsmöten med uppdragsgivare, är aktiva i familjearbete, genomför bedömningar och utbildar personal. Vid efterfrågan om utredningar har vi ett nära samarbete med Humanabolaget Cureum, en enhet med specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri. Samtliga medarbetare har kunskap om och insikt i HBTQI-frågor, vilket återspeglas i såväl vårt bemötande som den fysiska miljön. I personalgruppen finns både språklig och kulturell bredd.
Villa Nora HVB ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se