Matsbo HVB är en akutenhet för ungdomar med psykosocial problembild eller normbrytande beteende. Vi kan ta emot placeringar med kort varsel, dygnet runt, under årets alla dagar. I utsatt läge kan vi snabbt åka och hämta ungdomen.
Till Matsbo HVB kommer ungdomar med symtom från trauma och relationsstörning som av olika skäl är i behov av förändring för att skapa förutsättningar för en positiv och säker utveckling:
Orsaken kan vara normbrytande beteende, havererad skolgång, testat droger eller kriminellt beteende.
Det kan bero på psykisk ohälsa, antingen hos ungdomen själv eller hos den eller de vuxna som har ansvar för ungdomens trygghet och säkerhet.
Ungdomen kan befinna sig i en negativ miljö med risk för destruktiv utveckling.
Det kan ha sin orsak i hedersproblematik, varför ungdomen behöver en skyddsplats.
Det kan också bero på att en pågående behandlingsinsats av något skäl hastigt avslutats.
Vi erbjuder en kartläggning av styrkor och svårigheter som leder till en rekommendation av lämplig nästa insats.
Vi kan erbjuda kompletta utredningar genom extern partner.
Matsbo HVB arbetar med en strukturerad kartläggning av nu-läget och att förstå problembild, resurser, behov och intressen. Det gör vi bland annat genom kartläggningssamtal med KBT-terapeut, boendeobservationer och en ADAD-intervju. Det som framkommer i kartläggningen sammanställs i en kartläggningsrapport och därefter kan vi lämna förslag på rätt insats för respektive ungdom.
Vi utgår från ett lösningsfokuserat förhållningssätt med social träning utifrån ADL. Personalen arbetar med ett lågaffektivt bemötande och en hög symtomtolerans, vilket sänker stressnivåerna och ökar ungdomens upplevelse av trygghet. Redan vid ankomst skapas en konstruktiv och icke-dömande atmosfär och en känsla av sammanhang och delaktighet. Behandlingsmetoderna har primärt inriktning på relationer.
Under placeringens gång ges ungdomarna stöd, struktur och trygghet genom en kombination av motiverande samtal, behandlingssamtal, aktiviteter och praktiska uppgifter. En strukturerad vardag med regelbundna rutiner gör tillvaron förutsägbar och en fungerande dygnsrytm möjliggör återgång till skola eller praktikplats i nästa steg. Strukturen skapas individuellt utifrån varje ungdoms behov och funktionsnivå, som mäts regelbundet genom bland annat SDQ. Dokumentation sker enligt BBIC-strukturen.
Vi ser ungdomens nätverk som en viktig resurs i behandlingen. Därför arbetar vi med att involvera vårdnadshavare, familj, god man/SFVH och andra viktiga stöd och förebilder i förändringsarbetet.
På Matsbo HVB är målet att en placering inte varar längre än 8 veckor. Under den tiden planeras för nästa steg och vi ger rekommendationer till vilken typ av insats som kan vara lämplig, tex familjehem, HVB med behandlingsinriktning, stödboende eller SIS. Om det önskas kan vi inom Humana leta efter ett lämpligt alternativ utifrån ungdomens behov då vi erbjuder en bred variation av tjänster riktade mot målgruppen.
På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med såväl personal som ungdomar.
Matsbo ligger i norra Västmanland.
Hela Sverige
Förfrågningar sker via Humanas placeringsrådgivare, 0771-11 33 11.
Förutom svenska finns språket engelska representerat på enheten.
Matsbo Akut HVB ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se