Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem

Sörby Akut

LEDIG PLATS
Verksamhetstyp: HVB för barn och unga (0-25 år) - Övriga hem +1
Besöksadress: Sörby Sörgården 17, Gullspång
Kommun: Gullspång
Org nr: 556618-0369
Webbplats: http://www.humana.se/Sorby

Målgrupp

Sörby Akut är specialiserat på att med kort varsel, dygnet runt, ta emot ungdomar med psykiatrisk, neuropsykiatrisk eller psykosocial problematik som akut behöver lyftas bort från det sammanhang de befinner sig i. Det kan vara situationer där ungdomens utveckling och hälsa utsätts för fara eller där socialtjänsten vill placera ungdomen direkt för att på så sätt få tid att själva utreda eventuella framtida insatser. Ungdomarna kan ibland komma från en annan placering som inte fungerat. Alkohol- och narkotikamissbruk är inget hinder för placering.

Placeringar kan ske dygnet runt både enligt SoL och LVU. Vi kan ofta vara behjälpliga med att hämta ungdomarna där de befinner sig.

Behandlingsinnehåll

Gemensamt för de ungdomar som placeras hos oss brukar vara att de befinner sig i ett tillstånd av hög stress. Sörby har inte fokus på behandling, utan vi är främst en akutenhet som är till för att ungdomarna ska kunna landa, få lugn och ro och bli lyssnade på. Vi strävar efter att hålla det goda värdskapet levande, vi önskar att alla som kommer till oss; ungdomar, föräldrar, uppdragsgivare, att de känner sig välkomna. Vi ser det akuta uppdraget som en tillfällig placering, som inte ska eller bör bli längre än nödvändigt.

Vi har valt Connect som den metod vi har gemensamt. Vi försöker förstå flickornas beteende utifrån anknytningsteori. Vår handledning är med TMO i fokus. Vi försöker tillsammans hitta sätt som vi kan få flickorna att känna sig sedda, trygga och lyssnade på.

På Humanas HVB arbetar vi framför allt utifrån inlärningspsykologiska principer och evidensbaserade metoder med fokus på KBT. Grunden är ett salutogent synsätt där vi fokuserar på det som orsakar och vidmakthåller hälsa. Vi arbetar motivationsstödjande utifrån ett lågaffektivt förhållningssätt och tillämpar ett helhetsperspektiv där vi ser varje enskild både som en individ och som en del av sitt sammanhang och ursprung. Vår personal vill ge ett respektfullt bemötande med en nyfikenhet på var och ens styrkor och utmaningar och visa varje ungdom att vi alltid finns där för var och en.

En viktig del av Sörbys uppdrag handlar om att observera och vara nyfikna på ungdomen för att kunna ge en bra rekommendation för lämpliga insatser efter det akuta. Med ett lågaffektivt förhållningssätt och med värdeskapande i fokus arbetar vi för att skapa ett gott samtalsklimat där ungdomarna känner sig lyssnade på.

Vi jobbar aktivt med att få ungdomarna att själva uttrycka en önskan om förändring. Vi motiverar ungdomarna att genomföra en ADAD-intervju, för att vi ska få reda på vad som är viktigt för dem, vad vi ska fokusera på under deras tid hos oss och för att kartlägga risk- och skyddsfaktorer. Det är värdefull information inför beslut om planering av nästa steg.

Under placeringen arbetar vi med ADL och social färdighetsträning där ungdomarna övar på sociala och praktiska färdigheter genom dagliga aktiviteter tillsammans med personalen och övriga ungdomar. Grunden är en strukturerad och förutsägbar vardag där ungdomarna möter personal och andra vuxna som goda förebilder i de situationer som uppkommer.

Tydliggörande pedagogik och bildstöd används när det behovet finns. Vi kan erbjuda rePulse och A-cra.

Utvecklingen mäts regelbundet genom bland annat SDQ. Dokumentation sker enligt BBIC-strukturen.

Vi ser ungdomens familj och eventuellt övriga nätverk som en viktig resurs i behandlingen. Därför arbetar vi med att involvera familj/vårdnadshavare i förändringsarbetet oftast med veckovisa samtal. Målet är att de ska få stöd och förståelse för att kunna bemöta, hantera och stötta ungdomens utveckling.

Det övergripande syftet med akutplaceringen på Sörby är att nästa placering blir genomtänkt och förankrad hos både ungdomen och vårdnadshavare. Vi ser akutplaceringen som en möjlighet att bryta ett begynnande riskbeteende, snabbt få hamna i en ny kontext samt landa i en trygg, hemtrevlig miljö med tillgång till vuxna dygnet runt där man kan vistas tills den tänkta behandlingen ska ta sin början.

Vi ger alltid förslag som matchar behoven i nästa steg och kan erbjuda till exempel familjehem och andra HVB inom Humana som möjliggör en kontinuitet för ungdomen.

Sörby är lantligt beläget mellan Töreboda och Hova strax intill Hajstorp, en mycket charmig sluss i Göta Kanal. Vi ligger ungefär en mil från Töreboda och ca en mil från E20.

Geografi

Töreboda

Huvudman

Humana

Org nr

556618-0369

Upptagningsområde

Hela Sverige

Inskrivningsförfarande

Förfrågningar sker via Humanas placeringsrådgivare, 0771-11 33 11 eller placering@humana.se.
Beslut om inskrivning fattas av föreståndare Mikael Eriksson mikael.eriksson2@humana.se 072-557 26 00 eller Petra Ek.M, verksamhetschef 070-164 73 22 petra.ek.m@humana.se

Språk

Vi talar utöver svenska även engelska.

Sörby Akut ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Kontaktuppgifter

Telefon: 0506-132 40
Fax: 010 - 150 42 37
E-postadress: mikael.eriksson2@humana.se

Föreståndare:
Mikael Eriksson, 072-5572600

Placeringsansvarig:
Placeringsenheten, 0771-11 33 11

Postadress:
Sörby Sörgården 17 545 90 Gullspång

Broschyrer:
Barn och unga - Sörby Akut_210x210_180515 (skall uppdateras).pdf

Sökkategorier

Behandlingsmetod
Lösningsfokuserat arbetssätt
MI, motiverande samtal

Inriktning
Hedersrelaterat
Incest
Inlärningsvårigheter
Misshandlade kvinnor
Sexuella övergrepp

Lagrum
Insats / LVU
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 1

Målgrupp
Endast flickor
Endast kvinnor

Sjukdomar och Besvär
ADHD / ADD
Alkoholberoende
Antisocial personlighetsstörning
Autismspektrum
Bipolär sjukdom
Borderline / Emotionell Instabil Personlighetsstörning
Depression
Dubbeldiagnos / Samsjuklighet
Fobier
Läkemedelsberoende
Neuropsykiatriska diagnoser
OCD, Tvångssyndrom
PTSD, Posttraumatisk Stressyndrom
Psykosocial problematik
Tourettes syndrom
Trauma
Ätstörning
Ångestsyndrom

Särskilda upplysningar
Akuthem
Tillståndsbevis utfärdat av IVO