Sporren är en enhet för flickor i åldern 12–20 år. Vi ligger lantligt beläget i en lugn miljö i utkanten av Kållered, ca 2 mil söder om Göteborg. Vi erbjuder sex platser och tar emot flickor från hela Sverige som placeras enligt SoL och LVU.
På Sporren är vårt främsta fokus att flickorna ska känna trygghet och få en väl fungerande och meningsfull vardag. Vi välkomnar flickor som har olika former av riskbeteenden, psykosocial problematik eller annan beteendeproblematik. Vi tar också emot flickor med bakomliggande trauman eller behov av stöd med sociokulturell anpassning. Det är inte ovanligt att våra flickor har någon diagnos inom NPF eller att det åligger misstanke om eventuell neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
Vi möter alltid flickorna utifrån sina individuella behov och förutsättningar. Via interna och externa samarbetspartners kan vi på uppdrag av placerande socialtjänst utföra utredningar eller bedömningar via legitimerad psykolog. Vi har också möjlighet att koppla på familjebehandlare.
För en trygg och fungerande vardag vet vi att daglig struktur och rutiner är mycket betydelsefullt. Vi använder vardagsstrukturer och vardagsrutiner som en viktig ram för de flickor som är placerade hos oss. Vi arbetar med kontaktmannaskap som en viktig del i att skapa förtroendefulla relationer. Vi stöttar ungdomarna att så snart som möjligt börja i ordinarie kommunal skolverksamhet alternativt ha annan adekvat sysselsättning beroende på ålder. Vi arbetar i team och utifrån den ungas enskilda behov. I ett så tidigt skede som möjligt försöker vi få till en kartläggning på våra placerade flickor bland annat med hjälp av ADAD.
Vi arbetar med TMO – traumamedveten omsorg för att förstå och möta ungdomarna och deras behov samt att upprätthålla en läkande miljö. I det ryms även lågaffektivt bemötande och ett lösningsfokuserat förhållningssätt. Vi har en miljöterapeutisk ansats, genom den fysiska och sociala miljön tränar flickorna på sociala och praktiska färdigheter, både individuellt samt i grupp. Hög symtomtolerans hos personal sänker stressnivåer och ökar flickornas upplevelse av trygghet vilket är en viktig del i den läkande miljön.
Arbetet tar utgångspunkt i ADL-träning, Rollmodellering, MI och Lösningsfokuserat samtal. En viktig del av behandlingsinsatsen kring den unga är aktivt arbete för att hon skall ha en meningsfull fritid.
För att säkerställa att vi arbetar i rätt riktning använder vi SDQ – Strengths and Difficulties Questionnaire, ett bedömningsinstrument som används för att skatta psykisk hälsa samt beteendeproblem. SDQ besvaras av ungdom samt personal. Där skattar ungdom sina styrkor och svårigheter utifrån givna områden och personal gör samma skattning. Utifrån denna bedömning och återkommande mätningar får man en uppfattning om hur ungdomen utvecklas under placeringen och vi kan mäta effekterna av behandlingsinsatserna.
Sporren är ett hemlikt HVB-hem på en mindre jordbruksfastighet, beläget i en vacker lantlig miljö i Kållered. 20 min. resa från Göteborgs centrum.
Baggium, Humana
556747-5230
Behandlingsuppdrag varierar men kan komma från hela landet.
Kontakta Placering Humana 0771-11 33 11.
Du kan ansöka om plats via länken http://www.humana.se/individ-och-familj/placering/Webbforfragan-Barn-och-unga/
Inskrivningsbeslut fattar verksamhetschef Anette Stare, 0722-14 71 11.
Vi talar utöver svenska även engelska, arabiska, albanska, dari/persiska, urdu, syrianska/assyriska, somaliska
Personalen på Sporren består av både kvinnor och män. Personalen är utbildade och har lång erfarenhet av målgruppen. Verksamheten arbetar löpande med metodinriktade fortbildningar och har regelbunden handledning.
HVB Sporren är bemannat dygnet runt utifrån flickornas behov.
-Gott samarbete med närliggande kommunala skolor för att möjliggöra skolgång, både grundskola och gymnasium
-Vi ser familjens delaktighet i placeringen som viktig och värdefull då det är möjligt.
-Familjehem och öppenvård knyten till verksamheten
Sporren ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se