Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem

Viljan Arken HVB

LEDIG PLATS
Verksamhetstyp: HVB för barn och unga (0-25 år) - Övriga hem +6
Antal platser: 8 (steg 1) + 3 (steg 2)
Besöksadress: Stora Långared Säteri, Vårgårda
Kommun: Vårgårda
Org nr: 556268-2772
Webbplats: http://www.viljan.se/individ-och-familj/hvb-barnunga/arken/

Målgrupp

Arken välkomnar pojkar i åldrarna 16–21 år, enligt både SoL och LVU. Vi är specialiserade på att ta emot ungdomar med social- och/eller missbruksproblematik. Ungdomarna som kommer till Arken kan ha placeringar som tidigare har havererat eller så är placeringen hos oss ungdomens första.
De flesta av de ungdomar som kommer till Arken har ofta svårigheter att anpassa sig till ordning, regler, struktur och vardagsrutiner såväl i hemmet, skolan som i samhället i stort. Flertalet av ungdomarna kan också ha otillräckliga relationer till föräldrar och andra vuxna, vilket ofta resulterar i en tillitsbrist till vuxna. Låg självkänsla, ambivalent identitet, impulsivitet, upprepade sammanbrott och svårighet att klara skolgång eller annan sysselsättning samt att upprätthålla en meningsfull och strukturerad vardag är också vanligt bland de ungdomar som kommer till oss. Det är inte heller ovanligt att ungdomarna är i begynnelsen att utveckla ett antisocialt beteende eller att de redan har etablerat ett antisocialt beteende avseende droger och kriminalitet.

Behandlingsinnehåll

Metod och arbetssätt i verksamheten:
Arken arbetar främst utifrån kognitiv och operant teori samt ett lågaffektivt förhållningssätt men också utifrån ett intensivt motivationsstödjande arbete. Vi arbetar därtill miljöterapeutiskt med tydlig daglig struktur genom individuella scheman som bland annat innehåller vardagsrutiner, anpassad ADL-träning, skolgång och anpassade interventioner för ungdomarna. Vi lägger stor vikt vid ungdomarnas delaktighet i sin egen behandling genom att de, veckovis, utvärderar sina egna uppsatta mål, utifrån en inskrivnings-ADAD där resultaten, tillsammans med vårdplanen, utgör grunden för ungdomens individuella genomförandeplan, hittar och utvecklar egna åtgärder, resurser/verktyg att använda i vardagen för att uppnå de uppsatta målen och göra framsteg i behandlingen.

På Arken erbjuder vi riktade och evidensbaserade behandlingsmetoder i form av A-CRA och rePULSE samt strukturerade MI-samtal. Personalen som bedriver behandlingsmetoderna har regelbunden handledning. Arken har dessutom tillgång till hästar i verksamheten och därmed erbjuder vi även den evidensbaserade behandlingsmetoden HUI (Hästunderstödda insatser).
Parallellt med det riktade behandlingsarbetet fokuserar vi även på att öka ungdomarnas motivation och förändringsbenägenhet, öva upp sina sociala färdigheter och att stärka sina prosociala sidor.

Alltid när en ungdom anländer till vår verksamhet behöver vi få så mycket information som möjligt med syfte att få kunskap om sårbarheter, styrkor och särskilda utmaningar för den enskilde. Det är även viktigt att kartlägga i vilka miljöer och med vilka människor (på enheten, i skolan/på praktik, hemmiljö, etc.) som problematiken och även vissa färdigheter uppstår, så att detta kan användas i behandlingsarbetet senare. Kartläggningen hjälper oss, framförallt, att få en fördjupad kunskap om ungdomens behov, styrkor och svårigheter.

Att ungdomarna känner trygghet och tillit är avgörande för att de skall vilja beskriva sin situation och vilja påbörja en förändring i samarbete med oss. Vårt bemötande måste därför utgå från respekt och delaktighet och vi måste möta ungdomarna där de befinner sig. Att skapa relation sker från inskrivningsdagen och är särskilt viktigt under ungdomarnas introduktion hos oss.

Att delta i en fritidsaktivitet har visat sig vara en skyddsfaktor mot psykisk ohälsa. Därför arbetar vi för att främja och utveckla deltagande i fritidsaktiviteter hos våra ungdomar. Vi uppmuntrar och motiverar samt erbjuder dagliga möjligheter för våra ungdomar att använda sig av vårt eget gym, som är beläget på området, samt vår inomhus-pool. Dessa aktiviteter används, bland annat, i syfte att öka ungdomarnas deltagande till fysisk aktivitet. Ungdomen är själv delaktig i vad som är en fysisk aktivitet.

Möjlighet till stegvist boende:
Behandlingen på Arken är delvis uppbyggd kring ett stegvist boende, från steg 1 till steg 2. Vårt stegvisa boende syftar till att gradvis förbereda och främja ökad självständighet och oberoende. Genom vårt fortsatta stöd kan denna form av boende vara en värdefull hjälp för att underlätta ungdomens övergång till ett liv utan missbruk.
Lägenheterna i steg 2 är belagda på gården och ligger i nära anslutning till huvudbyggnaden. Ungdomarna som bor i steg 2 har dessutom alltid tillgång till personal dygnet runt, vilken också sover i byggnaden där ungdomarna bor.

Skola/sysselsättning:
Arken har ett mycket nära samarbete med Sundlergymnasiet i Vårgårda kommun, vilka bedriver en anpassad undervisning avsedd endast för de ungdomar som är placerade på Arken, för att de skall ha tillgång till skola och skolarbete under den tid de bor hos oss. Skolans lokaler ligger belägna på gården, ca 100 meter från huvudbyggnaden. Undervisningen och skoltiden är individanpassad. Det finns också möjlighet till skolgång, enskilda ämnen eller hela program, genom Sundlergymnasiet i Vårgårda kommun.
Vi erbjuder också möjlighet till att kombinera skola och praktik där Arken kan vara behjälplig med att erbjuda/söka praktikplatser inom de yrkesgrenar ungdomen visar intresse för.

Geografi

Arken ligger beläget strax utanför Vårgårda, ca 19 km från Alingsås, 27 km från Borås och 65 km från Göteborg

Huvudman

Viljan

Org nr

556268-2772

Upptagningsområde

Hela landet

Inskrivningsförfarande

Placeringsförfrågan sker via Viljans placeringssamordnare, 072-189 28 30 eller placering@viljan.se
Förfrågningar kan också ske direkt till hemmet

Språk

Utöver svenska talar vi även engelska, arabiska, albanska, bosniska, dari, persiska, finska, somaliska, turkiska, ukrainska, ryska, tyska med flera

Övriga upplysningar

Kvalitetscertifierade enligt ISO sedan 2006.
Extern metodhandledning.
Vi har maximalt 11 platser - 8 platser i stora huset och 3 platser i mindre lägenheter inom verksamhetens område.

Viljan Arken HVB ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Kontaktuppgifter

Telefon: 031-26 56 58
Fax: 010-150 93 47
E-postadress: jeanette.hagaeus@viljan.se

Föreståndare:
Jeanette Hagaeus, 0706-02 22 58

Placeringsansvarig:
jeanette.hagaeus@viljan.se, emelie.hernquist@viljan.se, 0706-02 22 58, 0705-66 04 51

Postadress:
Stora Långared Säteri 447 94 Vårgårda

Sökkategorier

Behandlingsmetod
CRA
Integrerad behandlingsmetod
KBT
Lösningsfokuserat arbetssätt
MI, motiverande samtal
Miljöterapi
Trauma
ÅP

Inriktning
Hedersrelaterat
Inlärningsvårigheter
Kriminalitet
Missbruk

Lagrum
Insats / LVU
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 1

Målgrupp
Endast män
Endast pojkar

Sjukdomar och Besvär
ADHD / ADD
Alkoholberoende
Antisocial personlighetsstörning
Autismspektrum
Borderline / Emotionell Instabil Personlighetsstörning
Depression
Dubbeldiagnos / Samsjuklighet
Läkemedelsberoende
Narkotikaberoende
Neuropsykiatriska diagnoser
OCD, Tvångssyndrom
PTSD, Posttraumatisk Stressyndrom
Psykosocial problematik
Spelmissbruk
Tourettes syndrom
Trauma
Ångestsyndrom

Särskilda upplysningar
Akuthem
Kontraktsvård enligt Lagen om kriminalvård
LOV-godkänd
Skolundervisning
Tillståndsbevis utfärdat av IVO