Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem

Häggvik Stödboende

LEDIG PLATS
Verksamhetstyp: Stödboende
Antal platser: 5
Besöksadress: Segmon
Kommun: Karlstad
Webbplats: https://www.humana.se/individ-och-familj/sok-placering/stodboende-och-stodlagenhet/haggvik-stodboende

Målgrupp

Häggvik erbjuder ett individanpassat stöd i eget boende för ungdomar och unga vuxna i åldern 16–20 år. Det är unga med behov av psykosocialt stöd där bakgrunden ser väldigt olika ut, till exempel:

Har levt i en konfliktfylld eller på annat sätt otillfredsställande hemsituation.
Har behov av ett boende med dagligt stöd och färdighetsträning.
Har vistats på behandlingshem eller motsvarande och kan inte återvända till sin tidigare miljö.
Är i behov av samhällsintegrering.
För att kunna bo i våra stödlägenheter behöver ungdomen vara tillräckligt självständig för att klara sig själv utan daglig tillsyn. För ungdomar med komplex problematik som är i behov av mer omfattande tillsyn och stöd kan vi erbjuda stödboende med extra stöd.

Ungdomarna som kommer till oss är alla unika och behöver individanpassade insatser. Gemensamt är dock vikten av att vi lyckas skapa en tillitsfull relation där vi kan beröra allt från livsvärderingar och socialt uppträdande till självförtroende och självständighet. Vi vet att en nyckel för att lyckas är att ungdomen känner sig lyssnad på och delaktig i alla led.

Vi tar placeringar enligt SoL och LVU.

Behandlingsinnehåll

De som bor här får en kontaktperson som ger stöd, uppmuntran och vägledning utifrån individens behov och förutsättningar. En nyckel är att bygga ärliga relationer och hjälpa den unge att hitta egen motivation för att till exempel gå i skolan och sköta ett hem. Mycket av arbetet utgörs av ADL-träning i lägenheten och motiverande samtal (MI), med fokus på att skapa en meningsfull livsstruktur med sysselsättning och givande fritidsaktiviteter samt att ge praktiskt och känslomässigt stöd inom olika livsområden. Det praktiska stöd vi erbjuder handlar främst om vardagsgöromål som inhandling, planering och hantering av ekonomi, samt stöttning av skolgång och sysselsättning.

Genom relationen säkerställer vi ungdomens trygghet och kan snabbt upptäcka eventuellt behov av ändrad stödinsats. Dessutom har vi alltid beredskap per telefon dygnet runt.

Vi strävar också efter ett bra samarbete med familj och övrigt nätverk.

Dokumentation sker enligt BBIC-strukturen.

På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar.

Målet är att ungdomar på Häggvik Stödboende förbereds för en fungerande livsstil med en hög grad av självständighet och kan söka ett eget boende. Vid slutet av placering ska ungdomen kunna hantera sin ekonomi, ha ett fungerande socialt nätverk, en meningsfull fritid och stabil skolgång/ sysselsättning, samt klara sina dagliga rutiner.

Geografi

Centralt i Karlstad.

Huvudman

Humana

Upptagningsområde

Hela landet.

Inskrivningsförfarande

Centrala placeringsenheten: 0771-11 33 11 placering@humana.se

Häggvik Stödboende ansvarar för riktigheten i uppgifterna på denna sida samt för eventuella upphovsrättsfrågor avseende bilder, filmer och broschyrer länkade till denna sida. HVBGuiden.se är inte en tillståndsmyndighet. Verksamheterna ansvarar själva för riktigheten i respektive tillstånd. Läs mer på Inspektionen för Vård och Omsorg: ivo.se

Kontaktuppgifter

Föreståndare:
Junette Persson, 072-524 20 90

Placeringsansvarig:
Centrala placeringsenheten, 0771-11 33 11

Postadress:
660 40 Segmon

Sökkategorier

Behandlingsmetod
MI, motiverande samtal

Inriktning
Kriminalitet

Lagrum
Insats / LVU
Insats / SoL 4.1 - Bistånd för boende
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 1
Insats / Socialtjänstlagen (SoL) 7 kap. 1 § p. 2

Målgrupp
Kvinnor och män
Pojkar och flickor

Sjukdomar och Besvär
ADHD / ADD
Antisocial personlighetsstörning
Autismspektrum
Bipolär sjukdom
Borderline / Emotionell Instabil Personlighetsstörning
Depression
Neuropsykiatriska diagnoser
Psykosocial problematik

Särskilda upplysningar
Tillståndsbevis utfärdat av IVO