Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

LSS-dagen Göteborg - 23 januari 2025

Datum: 2025-01-23
Tid: 08:15-15:45
Ort: Göteborg
Plats: Scandic Rubinen

LSS-dagen på Scandic Rubinen

Välkommen till en kostnadsfri kunskaps- och inspirationsdag med fokus på utveckling, möten och samverkan för professionella inom LSS/SoL. Här träffar du potentiella samarbetspartners, LSS-verksamheter, tar del av senaste nytt inom verksamhetsområdet och får massor med inspiration till ditt dagliga arbete.

LSS-dagen är ett slutet branschevenemang avsett för dig som arbetar med placeringar och/eller biståndsbedömningar inom LSS/SoL, har ledande befattning inom myndighet för personer med funktionsnedsättning eller är verksam inom socialnämnd. 

Välkommen att föranmäla dig som besökare på LSS-dagen i Göteborg den 23 januari 2025. Vi bekräftar din föranmälan via mejl. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

LSS-dagen är nu fullbokad för besökare och vi måste tyvärr stänga anmälan på grund av platsbrist.

Till anmälan

Program

Välkommen till en branschdag med inspirerande föreläsare:

8.15 Dagen inleds med kaffe/te, smörgås och registrering

9.15

"Våld i nära relation / Våld mot funktionsnedsatta"
Föreläsare: Anna Lindström
– Polisinspektör / samordnare, särskilt utsatta brottsoffer, i Göteborg.

Hur jobbar polisen med våld i nära relation? Hur ser det brottsförebyggande arbetet ut?
Personer med funktionsnedsättningar (både barn och vuxna) kan vara extra utsatta för våld i nära relation. Våldet från närstående kan vara både fysiskt, psykiskt och sexuellt. Men det kan även vara funktionshindersrelaterat våld eller andra typer av kränkningar, som ekonomiskt våld.
Hur kan kommunikationen mellan polis och socialtjänst förbättras, för att ge bättre skydd och stöd åt personer med funktionsnedsättningar? 

10.15 Kaffe och mingel med utställarna

11.00

"Förstå och bemöta personer med NPF"
Föreläsare: Sara Melin mer känd som "Lilla Speedos mamma"
– föreläsare och mamma till barn med NPF.

Sara Melin är mamma till barn med ADHD, ADD, autism, Tourettes syndrom, dyslexi, ångest och OCD (tvång). 

Sara blev ensamstående förälder till tre söner när yngste sonen Ture, ”Lilla Speedo”, var åtta-nio år. Ture har ADHD, tvångssyndrom och ångest i perioder. Hans bröder har också neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Sara tar oss med på en emotionell resa kantad av både utmaningar och framgångar som mamma till barn med NPF. Hon har kämpat för att dels förstå sina barn, men också för att få omgivningen att förstå dem och deras behov. 

Sara bestämde sig för att sprida kunskap om just NPF. Hon vill förmedla hopp och hur mycket bättre livet kan bli med rätt bemötande och förståelse från samhället.

12.00 Mingellunch

13.00

"Nyheter inom LSS och SoL"
Föreläsare: Finn Kronsporre
– jurist och konsult.

Vi går under första delen av passet igenom hur kammarrätterna har kommit att bedöma det grundläggande behovet förebyggande stöd enligt 9 a § första stycket LSS inom personlig assistans. Vi berör också några nyheter inom LSS i allmänhet, bl.a. 7 a § LSS.

Andra delen av passet ägnas åt nya socialtjänstlagen som träder i kraft den 1 juli 2025 och de direkta eller indirekta effekter som denna kan tänkas ha på funktionshinderområdet.

14.00 Fika och mingel med utställarna

14.45

"Hunger, smärta och misär – att växa upp med en mamma med utvecklingsstörning och en svårt alkoholiserad pappa"
Föreläsare: Lisbeth Pipping
– författare, beteendevetare, föreläsare med egen erfarenhet.

De hade inga lakan i sängarna. De var smutsiga och alltid hungriga. När de var sjuka blev de slagna. Hon var tretton år när hon fick sin första tandborste och lakan i sin säng. Lisbeth och hennes två småsystrar växte upp med en mamma med utvecklingsstörning och en alkoholiserad pappa. I skolan blev hon svårt mobbad. Och omvärlden valde att blunda. Kyrkan – den som familjen var engagerad i – såg, men gjorde ingenting. Socialsekreteraren konstaterade att Lisbeths mamma var i nivå med en sexåring – men lät ändå barnen bo kvar. Ingen ville se att barnen stundtals svälte eller att de inte blev sedda. 

”Jag överlevde min uppväxt men jag vill aldrig leva om mitt liv.” 
Lisbeth vågar prata om det som är tabu för så många – att faktiskt vara glad över att slippa sin mor.
”Det hade varit bättre om mamma inte hade fött oss tre syskon. Alla har rätt att bli föräldrar men skyddsnätet måste bli bättre om föräldraskapet inte fungerar.”

Idag lever Lisbeth ett bra liv. Hon har två vuxna barn och föreläser och skriver böcker om hur viktigt det är att se barnens utsatthet, att sätta barnen främst. Vi måste våga kämpa för att alla barn har rätt till en bra barndom. Vi måste våga se med barnens ögon.

15.45

Vi avrundar dagen 

Vi reserverar oss för eventuell programändring.

Till anmälan

Anmälan

Detta formulär är ej öppet för svar