Inspireras och kompetensutveckla dig kostnadsfritt den 22 januari!
Vill du ha något att se fram emot inför år 2020? Få ny kunskap, nätverka och väx i din roll. Anmäl dig och dina kollegor idag.
 Hjärnan är inte färdigutvecklad förrän vid 25 års ålder och därför är tonårstiden en viktig tid för hjärnans utveckling. För varje år som drogdebuten kan fördröjas hos ungdomar minskar risken för att utveckla ett framtida missbruk med 14 %. (Källa: IQ, 2012) |
Vi har bjudit in en av Sveriges ledande beroendeforskare, Lotta Borg Skoglund, som ska föreläsa om beroende och psykisk ohälsa hos barn och unga. Lotta medverkade nyligen (måndagen 9/12) i dokumentärserien "Anders och knarket" på TV4 där hon diskuterade attityder och risker för unga.

"Vad händer i hjärnan när man blir beroende?"
För att kunna behandla och motverka missbruk måste vi förstå hur hjärnan fungerar. Därför är det nödvändigt att veta vilka riskfaktorer som finns, vilka varningstecken och vilka personer som vi ska vara mest observanta på. Det här är en föreläsning som förklarar hur människan triggas av droger – oavsett om det är alkohol, droger eller spel – och att en beroendesjukdom oftast grundläggs redan i ungdomshjärnan.
"Beroende och psykisk ohälsa: samsjuklighet hos barn, unga och vuxna"
Upp till var tredje person som söker vård för psykisk ohälsa har redan en beroendediagnos. Visserligen finns det flera vägar in i ett missbruk, men tuffa ungdomsår är definitivt en vanlig anledning att testa droger. Forskning visar vidare att i ju yngre ålder det sker, desto större är risken att fastna i beroende. Alltså måste preventiva insatser sättas in i god tid, vilket i sin tur förutsätter tidiga och korrekta diagnoser.
Lotta Borg Skoglund, överläkare och specialiserad inom utredning, behandling av bland annat ADHD och autismspektrumproblematik. Hon forskar idag kring samsjuklighet mellan ADHD, beroende och emotionell instabilitet med fokus på miljömässiga och ärftliga riskfaktorer.
Vi har även bjudit in Bim och Christoffer från SVT:s uppmärksammade dokumentär: ”36 dagar på gatan”.
 Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVT
"36 dagar på gatan - hemlöshet, missbruk och kriminalitet"
I 36 dagar levde den prisbelönte fotografen Christoffer Hjalmarsson som hemlös. Han dokumenterade de erfarenheter han fick med en videokamera. Utan pengar, sovplats och utan sitt vanliga nätverk gav han sig ut på kalla vintriga gator. Han levde sida vid sida med personer som av olika anledningar är hemlösa och fick ta del av deras starka berättelser. Det är en evig jakt på mat, på värme, på pengar, tvål och vatten och en sovplats till natten. Men värst är ändå jakten på drogerna: heroin, amfetamin, hasch eller alkohol. De hemlösa är ofta missbrukare, psykiskt sjuka, skuldsatta eller bara väldigt fattiga och vågar inte möta socialens krav utan föredrar att tillbringa nätterna i trappor, soprum eller på nattbussar. Den hårt ansträngda socialtjänsten behöver ökade resurser för att kunna möta dessa hemlösa.
Christoffer Hjalmarsson, fotograf, levde som hemlös under 36 dagar Niklas Nyberg, producent för dokumentärserien
"Livet på gatan och om drogerna - men även vägen därifrån"
Bim var en av dem som Christoffer träffade i TV-serien. Hon har haft ett drogmissbruk sedan tonåren och varje dag var en förnyad jakt på pengar och heroin. Bim är en av Sveriges cirka 33 000 hemlösa och antalet ökar. En del kan hanka sig fram på soffan hos någon kompis, men för andra återstår till slut bara gatan. Här berättar Bim om livet i hemlöshet, om sitt drogmissbruk men även om vägen därifrån. (Källa: Socialstyrelsen)
Bim, en 28-årig tjej med erfarenhet av hemlöshet och drogmissbruk
Är du socialsekreterare, verksam inom socialnämnden, landstinget, kriminalvården eller har du en ledande befattning inom socialtjänsten? Anmäl dig här.
Tid: Kl. 08.30-15.30 Plats: Göteborgs Konserthus Besöksadress: Viktor Rydbergsgatan (vid Götaplatsen), 412 56 Göteborg (Visa på kartan) Pris: Kostnadsfritt! Vi bjuder på entré, föreläsningar, frukostsmörgås, lättare lunch och eftermiddagsfika. Begränsat antal platser. | |  |
Hos oss får du även möjlighet att knyta kontakter med utställande HVB-/Familjehems-verksamheter och branschnära aktörer från hela landet.
Vidarebefordra gärna denna inbjudan till berörda!
Välkommen till en dag fylld med inspiration, möten och mingel!
För mer information, kontakta: Annelie Blomqvist 08-459 24 20 info@hvbguiden.se
 | | Avsändare: Cura Institutet Compro AB Industrivägen 10A, 171 48 Solna 08-459 24 20, info@hvbguiden.se
Detta brev skickades till adressen #email#. Om du inte vill ha fler av dessa utskick vänligen klicka här. Läs gärna vår integritetspolicy. |
|