
Basta är ett brukarstyrt socialt företag som erbjuder människor i missbruk och utanförskap en arbetsinriktad missbruksrehabilitering. All vinst återinvesteras i företaget i fler boenden, arbetsplatser och i anställningar. Basta anställer endast personer som gjort sin rehabilitering på Basta - därav namnet brukarstyrt.
Basta Fristad: Tar emot personer i Substitutionsbehandling, kvinnor män och par. Basta Fristad har tio platser. Erbjuder arbetsplatser inom kök, hundpensionat, gård och fastighetsunderhåll mm.
Basta Norsesund: Drygt 22 platser. Erbjuder arbetsplatser inom bilvård, klottersanering, emballagehantering, kök, gård och fastighetsunderhåll mm.
Basta Nykvarn: Drygt 40 platser. Arbetsplatser erbjuds inom kök, stall, hundpensionat, klottersanering, bygg mm.
Socialtjänsten och/eller kriminalvården betalar endast för det första året på Basta - Lärlingsåret - därefter finns det möjlighet att stanna kvar inom företaget i förlängd rehabilitering och på sikt bli medarbetare, anställd på Basta.
Målet med vistelsen på Basta är att skaffa sig en hållbar, varaktig drogfrihet och samtidigt integreras i samhället. Läs mer på vår hemsida www.basta.se
Kontaktuppgifter
Basta Fristad
Tel: 033-26 12 00 - Knappval 1
E-post: info@basta.se
Basta Norsesund
Tel: 033-26 12 00 - Knappval 2
E-post: info@basta.se
Basta Nykvarn
Tel: 08-552 414 00
E-post: info@basta.se
Bastas rehabiliteringsfilosofi om att ett bättre liv är möjligt utgår från Bastas sex grundstenar
Arbetets roll: Arbetet ger försörjning, social gemenskap, personlig identitet och möjlighet till kommunikation. Allt detta leder till en ökad självkänsla som är en förutsättning för en lyckad rehabilitering.
Kvalitetsmedvetande: Slit och släng präglar ofta en missbrukares liv. Många har svårt att upprätthålla en kvalité i livet. Att diskutera kvalitet med medarbetaren är nödvändigt om man ska driva ett framgångsrikt företag. Diskussionen leder vidare till samtal om vilken kvalité jag har i min relation till anhöriga och i umgänget med mina medmänniskor.
Ekologiskt tänkande: Långvarigt missbruk ger fysiska skador. Medvetenheten om detta kommer när man är på väg bort från drogerna. Detta leder till att man vill förbättra sin hälsa. Som i sin tur leder till att man funderar på vilken mat man äter. På Basta utgår vi från detta för att diskutera ekologi och miljö i allmänhet.
Solidaritet: Begreppet solidaritet kräver handling för att inte bli ett honnörsord utan förpliktelser. Precis som ekologi måste solidaritet göras vardagsnära. Basta har ett faddersystem. Faddern hjälper dig att komma tillrätta i den nya miljön och använder sin fritid för att stödja nykomlingen. En gång i tiden var faddern ny på Basta och någon annan gav av sin fritid till honom eller henne.
Oberoendets stolthet: Som missbrukare har man ett stort antal tilltrasslade beroendeförhållanden. Företagandet och arbetet på Basta ger missbrukaren makt att själv ta ansvar för det han eller hon beslutar och gör. Det blir mindre utrymme att skylla misslyckanden på andra. Men det betyder också att framgångarna är dina och inte andras.
Exemplets makt: Denna grundsten bygger på principen att "barn gör inte som du säger utan som du gör". Basta styrs av människor som själva har missbruk och kriminalitet bakom sig. De är beviset på att ett bättre liv är möjligt.