Foto: Eva Lindblad
För att kunna behandla och motverka missbruk måste vi förstå hur hjärnan fungerar. Därför är det nödvändigt att veta vilka riskfaktorer som finns, vilka varningstecken och vilka personer som vi ska vara mest observanta på.
Det här är en föreläsning som förklarar hur människan triggas av droger – oavsett om det är alkohol, droger eller spel – och att en beroendesjukdom oftast grundläggs redan i ungdomshjärnan.
Upp till var tredje person som söker vård för psykisk ohälsa har redan en beroendediagnos. Visserligen finns det flera vägar in i ett missbruk, men tuffa ungdomsår är definitivt en vanlig anledning att testa droger. Forskning visar vidare att i ju yngre ålder det sker, desto större är risken att fastna i beroende. Alltså måste preventiva insatser sättas in i god tid, vilket i sin tur förutsätter tidiga och korrekta diagnoser.
Lotta Borg Skoglund är överläkare på Karolinska Institutet Stockholm, specialiserad inom utredning och behandling av bland annat ADHD och autismspektrumproblematik, och forskar idag kring samsjuklighet mellan ADHD, beroende och emotionell instabilitet med fokus på miljömässiga och ärftliga riskfaktorer.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi.