Av Therese Albrechtson och Maria Otterling
Du måste sluta med medicinerna, din mage klarar det inte! Så lät läkarens dom då Therese ännu en gång sökt akut hjälp. Länge levde hon i konstant stress med jobb, ständig uppkoppling, snabbmat, oro och lite sömn. Med åren kom både fysiska och psykiska varningssignaler som hon motade bort med ännu fler mediciner.
Psykisk ohälsa drabbar många. Vi svenskar är ett av världens mest digitaliserade, stressade och stillasittande folk. Dessutom försöker vi leva upp till den perfekta drömvärld som visas i sociala medier. Oavsett orsak kan du vända den negativa spiralen och påbörja en mer hälsosam resa.
Utifrån vetenskap och egna erfarenheter visar Therese hur du skapar en sund helhet av jobb, kost, motion, återhämtning, mental träning, självledarskap och relationer.
Det här är en bok om varför många mår dåligt, om med- och motgångar, psykiska plågor som ångest, depression och utmattning. Men också om hur du mår bättre och blir regissören i ditt eget liv. Du får även verktyg att gå från tanke till handling med små steg, för att leva mer hållbart.
Av Anders Hansen
Succéförfattaren och psykiatern Anders Hansen är tillbaka med en ny bok om hjärnan, där han reder ut varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. Det är lätt att tro att man har en trasig hjärna när man mår psykiskt dåligt, men ångest och depressioner är naturliga tillstånd och kvarlevor från urminnes tider då vi riskerade att dö av svält och infektioner. Vi är inte gjorda för att jämt vara glada och lyckliga – om så vore hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge.
Anders Hansen visar här hur vårt mående fungerar och ingjuter samtidigt hopp om att vi visst kan må bra i dagens uppskruvade och uppkopplade samhälle. För att lyckas behöver vi ta bättre hand om vår hjärna - och vår kropp - och kanske också sluta att ständigt jaga efter lyckan. Anders Hansen är läkare, psykiatriker, författare och programledare. Han har skrivit böcker om hur hjärnan fungerar och varit programledare för populärvetenskapliga program i TV, inklusive Din hjärna sedan 2019. Vi har tidigare tipsat om Fördel ADHD: var på skalan ligger du? och Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna.
Av Annelie Karlsson och Jennie Linde
Pedagogiska stödinsatser som bygger på en förståelse för sårbarhet kan sänka stressen hos placerade barn och tonåringar. Ett ökat välmående hos de unga leder till färre konflikter och möjliggör en positiv utveckling. I boken presenteras praktiska pedagogiska metoder som kan användas av exempelvis personal vid SiS-hem och HVB-hem samt av familjehemsföräldrar.
Boken innehåller också beskrivningar av diagnoser och tillstånd som är vanliga hos ungdomarna, såsom autism, adhd och trauma. Författarna tar också upp flickors sårbarhet.
De pedagogiska metoder som presenteras utgår från de placerade barnens perspektiv, helt i linje med barnkonventionen. Författarna tar upp exempel på verkliga situationer och ger förslag på lösningar. Varje kapitel avslutas med reflektionsfrågor.
Boken riktar sig till socionomer, behandlingsassistenter, stödpedagoger och andra som arbetar med eller fattar beslut om placerade barn och ungdomar. Den passar också som kurslitteratur.
Av Lotta Borg Skoglund och Martina Nelson
Oroar du dig för att ditt barn har svårt med kompisar? Eller inte vill gå till skolan? Eller sitter bara framför datorn? Inte äter tillräckligt? Eller tvärtom inte verkar vilja sluta äta? Har du fått en nattuggla som aldrig kommer till ro? Har din lilla unge blivit tonåring och era konflikter handlar om alkohol, droger eller riskfyllt sex?
Vardagen med barn kan vara svårnavigerad och i familjer där någon har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (npf) kan det vara extra utmanande. För att hantera tillvaron har många npfföräldrar hittat strategier och vägar kring situationer de flesta föräldrar kämpar med. Svart bälte i föräldraskap bottnar i deras upplevelser och erfarenheter och ger ett unikt inifrånperspektiv. Föräldrarnas egna tips och förslag kompletteras med sakkunskap, aktuell forskning och evidensbaserade rekommendationer.
Svart bälte i föräldraskap visar på möjligheter och strategier för att få familjelivet att fungera och är skriven till alla som någon gång känt tvivel eller oro i sitt föräldraskap; oavsett om man har barn med en diagnos eller inte.
Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer
Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer