Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

Egehem gör skillnad och räddar liv

Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv.

Elisabet Strid Ege är vd och en av fyra delägare till Egehem HVB, som funnits i Västervik sedan 1992. Målgruppen är flickor 13-20 år med komplex psykiatrisk och social problematik ofta i kombination med Neuropsykiatriska funktionsvariationer och EIPS. Självskadebeteende, ätstörningar och suicidtankar är några av problemen som deras flickor kämpar med.

− Våra flickor bär farorna med sig, inuti sig själva, de behöver få stabilitet, trygghet och hållbara relationer för att kunna ta emot behandlingsarbetet vi erbjuder, något som vi jobbar målinriktat med säger Elisabet.

Egehem har cirka 50 anställda på 10 flickor idag och upplever det som en stor tillgång att ha en hög personaltäthet kring flickorna. Personalen jobbar med stöd i skola och praktik och även under fritid och vid nätverksarbete. Och arbetar alltid med att bygga hållbara relationer.

− Engagemanget från vår personal är vi både stolta och glada för, de delar med sig av sig själva. Vi vet ju att när vi delar tid och aktiviteter lär vi känna varandra, och det är ovärderligt när vi behöver se om en flickas beteende förändras och om hon kanske börjar må dåligt, säger Elisabet.

 

Personalen på Egehem har sett hur relationerna mellan behandlarna och flickorna är viktiga för de riskbedömningar de ständigt gör när det stormar i gruppen eller inuti en flicka. De får i svåra stunder stå både för hoppet och kunskapen om hur man kan gå vidare och utvecklas. Både i relation till varandra och genom de evidensbaserade metoder Egehem arbetar med, som DBT och ett medicinskt team nära flickorna.

Hemmets psykolog skräddarsyr utbildningslitteratur och arbetsmaterial just för målgruppen och ger periodvis utbildning till de anhöriga som vill ta del. Utbildningsmaterialet ligger lättillgängligt och åtkomligt för alla på Egehems hemsida.

− Våra flickor bidrar med sina erfarenheter och får oss ständigt att vilja utvecklas. Med bra relationer kan vi också snabbt känna de positiva förändringarna när livet börjar fungera och då kan vi komma vidare i  behandlingen, avslutar Elisabet Strid Ege.

Om verksamheten

Egehem HVB

Egehem tar emot flickor 13-20 år med komplex psykiatrisk och social problematik där kraven på samordnad och specialiserad behandling är höga.

Läs mer om verksamheten

Fler artiklar Visa alla artiklar

Mo Gårds unika arbetssätt gör skillnad för individen

Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer

  • Reportage

En komplett vårdkedja för ungas behov

För drygt tjugo år sedan startade Annina Hohenthal sitt första HVB-boende. Och har sedan dess tillsammans med ett erfaret och välutbildat team bedrivit social omsorg, vård och behandling i Malmö/ Lund. Idag erbjuder man både öppenvård, HVB, stödlägenheter, familjehemsvård och håller utbildningar. Läs mer

  • Reportage