Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

Mo Gårds unika arbetssätt gör skillnad för individen

Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad.

Brukaren, som har autism, intellektuell funktionsnedsättning och svårigheter med talet, hade tidigare bott på ett barn- och ungdomsboende och sedan fått en placering på ett gruppboende inom en av kommunens egna verksamheter. Dessvärre kunde boendet inte tillgodose de specifika behov brukaren hade, vilket ledde till att brukaren inte trivdes och kunde bli utåtagerande i vissa situationer. När boendesamordnaren började söka efter andra alternativ kom hon i kontakt med Mo Gård.

– Mo Gård visade sig vara ett bra alternativ i just detta fall tack vare deras långa erfarenhet och kunskap inom kommunikation, särskilt tecken som stöd och teckenspråk, vilket var av stor betydelse för just den här brukaren, berättar Sara.

– När de första samtalen med Mo Gård inleddes föreslog de snabbt en individanpassad lösning, initialt ett enskilt boende i stället för en gruppbostad, då brukaren inte klarade av att bo med grannar vid den tiden. Detta förslag, tillsammans med deras specifika kompetens inom kommunikation, gjorde att vi kände oss trygga med att prova en placering hos Mo Gård, säger Sara. 

Inledningsvis hade Sara en tät kontakt med Mo Gård för att säkerställa att allt fungerade som det skulle. Och fortfarande har de kontinuerliga uppföljningar för att bland annat följa upp genomförandeplaner, gå igenom incidentrapporter och sätta nya mål.

– Jag fick snabbt en uppfattning av att de var engagerade, tillmötesgående och visade en stor vilja att anpassa sitt erbjudande efter brukarens specifika behov. Önskade jag samman-fattningar mer frekvent såg de till att jag fick det och de har alltid varit snabba på att återkoppla på frågor. Jag har även haft möjligheten att besöka verksamheten och därigenom fått en bra inblick i både boendet och den dagliga verksamheten vilket har varit jättebra, säger hon. 

Sara berättar att det som verkligen har gjort placeringen hos Mo Gård lyckad är deras individanpassning och fokus på meningsfulla aktiviteter, både i vardagen och på fritiden, som bidrar till ett gott liv för brukaren. Tack vare att den dagliga verksamheten ligger på samma område som boendet är det möjligt att anpassa aktiviteterna utifrån brukarens dagsform.

– Sysslorna är till stor del praktiska, vilket bidrar till att brukaren känner sig värdefull. Hen krattar, kör traktor, vattnar och tar hand om ved. Jag tror det är viktigt att känna en meningsfullhet, samtidigt som brukaren kan göra det som passar bäst för stunden utifrån ork och behov av stimulans. Brukaren har även fått en mer aktiv fritid hos Mo Gård. Hen åker fyrhjuling en gång i veckan, följer med på många utflykter och har också börjat handla själv vilket hen inte hade gjort under en lång period tidigare. Det är tack vare att Mo Gård vågar utmana och prova nya saker, berättar Sara.

Inom Mo Gård arbetas det hela tiden med att anpassa insatserna utifrån brukarnas förändrade behov över tid. När brukaren landat i den nya miljön på sitt enskilda boende och lärt känna personalen dök det upp en ledig plats på ett gruppboende på en annan ort. 

– Mo Gård föreslog att brukaren kunde prova att flytta dit. Vi kände dock att det var viktigt att brukaren fick bo kvar i samma område. Mo Gård lyssnade på vårt önskemål och ordnade så småningom en plats på ett gruppboende i samma område. Den boendesituationen har fungerat bra för brukaren sedan dess, vilket är glädjande med tanke på att brukaren kom till Mo Gård från början delvis på grund av en problematisk boendesituation, säger Sara.

– Mo Gård har även lagt fram förslag om att utöka den dagliga verksamheten från halvtid till heltid utifrån att de ser att det finns behov hos brukaren och att hen klarar av det. Att Mo Gård själva ser förbättringsområden och samtidigt är lyhörda för våra önskemål har varit mycket uppskattat, berättar Sara.

Både Sara och anhöriga till brukaren är nöjda med placeringen. Sara berättar att hon inte fått några negativa synpunkter kring insatserna. Både brukarens gode man och anhöriga har uttryckt att de är nöjda med hur saker och ting fungerar. 

– Från mitt perspektiv som boendesamordnare skulle en förbättring kunna vara att tydligare informera handläggaren vid byte av ansvariga personer inom verksamheten. Detta skulle säkerställa att handläggaren alltid har uppdaterad information och kan nå rätt person vid behov, säger Sara.

Den breda kompetens Mo Gård besitter inom kommunikation, särskilt med tecken som stöd och teckenspråk, har varit avgörande för brukarens utveckling, förklarar Sara. Brukaren har nu verktyg som gör att hen kan göra sig förstådd och har tillsammans med personalen utvecklat ett kommunikationssätt som fungerar. 

– Den specifika kompetensen inom kommunikation och deras engagemang i att förstå och tillgodose brukarens behov var en del av grunden i vårt beslut att välja Mo Gård. Att brukaren nu kan kommunicera med personalen, oavsett om det är på boendet eller inom den dagliga verksamheten, skapar en trygghet och ger ökad livskvalitet, säger Sara.

För att skydda brukarens integritet använder vi bilder från olika verksamheter inom Mo Gård och byter ut namn mot fiktiva i reportaget.

Om verksamheten

Mo Gård

Mo Gård är ett stiftelseägt idéburet kunskapsföretag med över 75 års samlad erfarenhet och specialiserad kompetens kring kommunikation, kombinerade funktionsnedsättningar och utmanande uttryckssätt.

Läs mer om verksamheten

Fler artiklar Visa alla artiklar

En komplett vårdkedja för ungas behov

För drygt tjugo år sedan startade Annina Hohenthal sitt första HVB-boende. Och har sedan dess tillsammans med ett erfaret och välutbildat team bedrivit social omsorg, vård och behandling i Malmö/ Lund. Idag erbjuder man både öppenvård, HVB, stödlägenheter, familjehemsvård och håller utbildningar. Läs mer

  • Reportage

Snabbare larmkedja ska stoppa unga våldsutförare

Polisen ska larmas direkt när barn och unga i riskzon avviker från SiS-och HVB-placeringar. Snabbare insatser krävs för att förhindra att unga begår grova våldsbrott på uppdrag av kriminella nätverk. Läs mer

  • Lagstiftning
  • Barn och unga