Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

Boktips s. 27 (2021 nr3)

Kantstött & väldigt värdefull

Av Shama Persson

Efter att ha försökt ta sitt liv flera gånger bestämde sig Shama Persson för att ta reda på varför, vad var det som låg bakom hennes dåliga mående? Varför var hon en person som valde att ta sitt liv när en kris uppstod, och hur skulle hon kunna förändra sitt liv positivt så att hon inte hamnade där igen? Fanns det kanske ett budskap i depressionen?

Kantstött och väldigt värdefull är en självbiografisk berättelse med hög igen-känningsfaktor, full av personliga upplevelser och konkreta råd för ett hållbart tillfrisknande. Genom att generöst dela med sig av sina erfarenheter om livet, före och efter, hjälper hon andra att må bättre och hitta vägen till hållbar livsglädje. Boken säger mycket om verkligheten för deprimerade människor och fungerar som en ledstjärna i mörkret.

Enligt WHO är depression den största anledningen till minskat antal levnadsår och nedsatt livskvalitet i världen, och en av de största sjukdomsbördorna. Shama Persson arbetar idag som modell och influencer och inspirerar kvinnor runt om i världen via sina podcasts och sociala medier.

Tills alla dör

Av Diamant Salihu

I Järvaområdet nordväst om Stockholm pågår en konflikt mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz. De inblandade själva kallar det för ett krig, och i krig är allt tillåtet. Huvudpersonerna har helt saknat respekt för rättsväsendet, för vuxna, för kriminella hierarkier och för värdet av ett människoliv.

Men bortom den spektakulära fasaden av droger, vapen och rapmusik som visas upp på sociala medier hänger frågan obesvarad i luften: Varför mördar ni varandra?

”Tills alla dör” berättar om en förlorad generation unga män, om människorna som lever i den mest brutala konsekvensen av samhällets svek, och om några som vägrat ge upp hoppet.

Sagt om boken:

”För tankarna till den nya tv-serien Snabba cash. Fast Salihu skalar bort ytan och blottlägger tragedin så att den berör.”

”Tills alla dör av Diamant Salihu är en FANTASTISKT berättad och jävligt omskakande berättelse om vad som pågår runt gängen i Järva. Läs, för detta är helt enkelt 5-plus-journalistik!”

Om Nadja: en systers berättelse

Av Fanny Ambjörnsson

Hur berättar man om någon som saknar röst?

När lillasyster Nadja föddes blev inget som någon hade tänkt sig. Hon kunde inte andas själv och visade tecken på allvarliga hjärnskador. Det visade sig att Nadja skulle behöva assistans 24 timmar om dygnet under hela sitt liv.

Den här boken är ett försök att närma sig Nadjas liv, speglat genom alla som funnits runt henne: En storasyster som plötsligt måste bli vuxen. Åldrande föräldrar vars dotter aldrig kommer att klara sig själv. Assistenter som vet mer om Nadja än vad hennes familj gör.

Vad säger Nadjas historia om oss och om vår tid? Om vad det innebär att vara människa i ett samhälle där utveckling, självständighet och framgång ses som högsta dygd?

Fanny Ambjörnsson är socialantropolog och genusvetare, verksam vid Stockholms universitet. Hon disputerade 2004 med ”I en klass för sig” om gymnasietjejers syn på genus och sexualitet. Sedan dess har hon undersökt alltifrån queeraktivism till kulturella föreställningar om färgen rosa.

Hela livet: En läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar

Av Anders Rosengren

Det var i baksätet på en taxi i New York som läkaren Anders Rosengren insåg vad som var fel. Han hade blivit inbjuden att tillsammans med världsledande forskare tala om mat, stress och motion. Men trots alla svar från forskningen var det som om den viktiga frågan saknades: vad är det vi vill uppnå med alla hälsoråd? Den frågan blev starten på utvecklingen av ett nytt koncept för att nå hälsa som skulle väcka genklang över hela världen.

Följ med på en hisnande resa där de stora livsfrågorna vävs samman med små konkreta tips som gör det lättare att hantera vardagen. Du får utforska hur stress och motion påverkar varandra, hur dygnsrytmen kopplas till åldrande, hur din syn på tillvaron i stort färgar dina matvanor.

Konceptet har visats förbättra människors hälsa i stora studier. Det används av tiotusentals personer via det digitala Livsstilsverktyget.

Anders Rosengren är läkare och professor i molekylär medicin. Hans forskning spänner från detaljerad grundforskning till levnadsvanor och hälsobeteende.

Fler artiklar Visa alla artiklar

Egehem gör skillnad och räddar liv

Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer

  • Barn och unga
  • Reportage

Mo Gårds unika arbetssätt gör skillnad för individen

Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer

  • Reportage