Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

Boktips s. 27 (2023 nr1)

Ångest för alla

Av Sandra Ringarp
Illustrationer: Marie Tillman

Relationer, klimatet, kroppen, skolan, sociala medier, framtiden, livet – det finns mycket som kan väcka ångest. Ångest kan kännas som allt från ett fladder i magen till full panik eller en tung stickig filt som lägger sig över hela ens värld. Men vad är ångest egentligen? Vad kan du göra för att hantera den? När är det dags att söka hjälp och vart vänder du dig då? Ångest för alla ökar din kunskap om ångest. Psykologen Sandra Ringarp hjälper dig att sortera bland tankar, känslor och vad som händer i kroppen så att upplevelsen blir mindre skrämmande. Du får också veta vad du kan göra när du väl har ångest. För ångest är vanligt och mänskligt. Serietecknaren Marie Tillman illustrerar ångestens olika former med avväpnande svart humor. Boken riktar sig främst till dig som är tonåring eller ung vuxen, men kan även läsas av alla andra som har ångest. Sandra Ringarp är leg. psykolog som arbetar med, utbildar i och handleder i ISTDP. Marie Tillman är serietecknare och illustratör, som bland annat tecknade serien Livscoachen.

Mina känslor och jag

Lätta boken om glädje, sorg och allt däremellan

Av Liv Svirsky

”Mina känslor och jag” är en lättläst bok om känslor för unga! Alla människor känner känslor och det finns en massa olika känslor man kan känna. Att förstå dem gör det lättare att ta hand om dem. Och tar man hand om sina känslor så tar man faktiskt hand om sig själv. Liv Svirsky delar med sig av lättillgängliga och intressanta fakta för att bättre kunna förstå sina egna känslor och andras. I boken får vi följa Mary, som under olika händelser upplever några av våra vanligaste känslor – glädje, rädsla, sorg, ilska, skam och kärlek. Här finns även konkreta tips för hur man själv kan hantera stora känslor. Liv Svirsky är legitimerad psykolog och psykoterapeut, handledare i kognitiv beteendeterapi och författare. Hon har lång erfarenhet av att arbeta inom barnoch ungdomspsykiatrin. Liv har också givit ut boken "Jag och allt det nya", en lättläst bok om förändringar och oro för unga. I den boken förklarar Liv hur förändringar, stress, oro och prestationsångest påverkar oss.

Länge leve vänner

Forskning och färdigheter för att stärka dina vänskapsrelationer

Av Frida Bern Andersson, Daniel Ek och Pär Flodin

Samlad forskning över decennier talar ett tydligt språk: Starka relationer toppar listan över vad som gör oss människor lyckliga och vad som får oss att leva längre och friskare liv. Ändå lyser böcker om hur man stärker vänskapsrelationer med sin frånvaro i bokhyllorna. I och med att samhället förändras, att vi bildar familj allt högre upp i åldrarna och att vi förblir singlar längre ökar också betydelsen av vänskapsrelationer. Vilka byggstenar är det som skapar vänskap? Vad gör att vissa vänskapsrelationer håller över tid medan andra rinner ut i sanden? Hur kan vi fördjupa kontakten till någon vi redan känt i dagar och år? Hur kan vi hantera sprickor som uppstår i vänskap och varför är medvetenhet, mod och välvilja så viktiga för att skapa djupare kontakt? Länge leve vänner är en motivationsbok som tar avstamp i vetenskap och forskning om vikten av vänskap och goda sociala relationer.

Distraherad

Hjärnan, skärmen och krafterna bakom

Av Sissela Nutley

Vi kollar mobilen hundratals gånger om dagen, vi bråkar med våra barn om skärmtid, vi svarar på jobbfrågor så fort det plingar till – det ställs högre krav än någonsin på hjärnans förmåga att hålla fokus och inte bli distraherad. Hur ska vi förhålla oss till digitaliseringens möjligheter utan att bränna ut oss? Sissela Nutley är hjärnforskare och skriver om hjärnans formbarhet och grundläggande förutsättningar. Hon ger fördjupad kunskap om hur belöningssystemet triggas av sociala medier, om hjärnans behov av stimulansfri tid för återhämtning och om tonårshjärnans biologiska sårbarhet. Distraherad utgavs första gången 2019 och kommer nu i nyutgåva, kompletterad med ny forskning och med ett nyskrivet förord av författaren. Forskningsfältet har tagit många kliv framåt sedan 2019 och vi har fått mer kunskap om hur olika typer av användande av digitala medier påverkar vårt psykiska mående. Sissela Nutley har disputerat inom kognitiv neurovetenskap och hennes forskning har främst undersökt utvecklingen av de exekutiva funktionerna.

Fler artiklar Visa alla artiklar

Egehem gör skillnad och räddar liv

Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer

  • Barn och unga
  • Reportage

Mo Gårds unika arbetssätt gör skillnad för individen

Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer

  • Reportage