Enkäten är ett fortlöpande samarbetsprojekt mellan Folkhälsomyndigheten och regioner i Sverige. Den undersöker hur hälsan ser ut och hur den förändras över tid i olika delar av landet fördelat på kön, ålder och utbildningsnivå. Enkäten skickas ut vartannat år men med anledning av covid-pandemin har den skickats ut en extra gång i år.
– Personer med förgymnasial utbildning uppger oftare sämre hälsa än personer med eftergymnasial utbildning, vilket vi vet är nära kopplat till andra förutsättningar för hälsa såsom arbete, ekonomi och boende. Det är viktigt att följa upp hur dessa skillnader påverkas av pandemin, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
En stor utmaning för folkhälsan är att konsekvenserna av covid-19-pandemin och smittskyddsåtgärderna samspelar med sociala och ekonomiska förhållanden. De grupper som redan före pandemin hade förhöjd risk för ohälsa har drabbats mest. När det gäller sjukdom och dödlighet i covid-19 fanns ojämlikheter redan under 2020. Det finns även risk för kommande ökad ojämlikhet i hälsa utifrån skillnader i påverkan på livsvillkor och levnadsförhållanden och utifrån hur det inställda eller omställda folkhälsoarbetet påverkat olika arenor och målgrupper.
Folkhälsomyndighetens bedömning är att pandemins konsekvenser kan komma att förstärka de redan befintliga ojämlikheterna i hälsa i Sverige.
Sammanfattningsvis visar resultaten att:
Källa: www.folkhalsomyndigheten.se
Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer
Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer