Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

Ge utrymme för hjärnvila

Mentala tallriksmodellen ger ett tankestöd för att jobba med psykiskt välmående. Tankestödet handlar om sju grundläggande behov som forskning har visat är viktiga för vårt psykiska välmående.

Det handlar om sömn, motion, chilltid, aktivitet, relationer, hjärnvila och fokustid. Även om sömn och motion är de allra viktigaste delarna så behövs alla bitar i modellen för att vi ska må bra. Hur mycket vi behöver av varje del är individuellt. Har man ett väldigt aktivt arbete där man rör mycket på kroppen då kanske det finns större behov av återhämtning med chilltid. Har man ett kognitivt belastande arbete kan hjärnvilan vara extra viktig. Det behöver vara en balans mellan de olika delarna.

– Hjärnvila är tid i frånvaro av underhållning och stimulans, när bara de egna tankarna får studsa omkring, ett slags dagdrömmande. Det innebär återhämtning för hjärnan i vaket tillstånd där andra områden i hjärnan aktiveras. Dessa områden hänger ihop med hantering av våra tankar och känslor. Här integrerar vi våra tankar om oss själva med våra intryck från omgivningen. Det är också i denna del av hjärnan som minnen och fantasier om framtiden bearbetas, säger hjärnforskaren Sissela Nutley som är aktuell med boken Hälsosegrar.

Om vi inte tar hänsyn till hjärnans sju behov börjar kroppen bryta ned sig själv, bara några veckors brist på återhämtning kan vara tärande på vår hälsa. Vi får svårt att fokusera, tappar livsglädje, blir lättare sjuka och kan få psykosomatiska problem med huvudvärk och ryggont.

– Tyvärr är hjärnvila något som vi nästan vant oss av med sedan de smarta telefonernas intåg. Så fort vi känner minsta rastlöshet tar vi fram telefonerna, säger Sissela. 

Källa: www.arbetsmiljoforum.se

Fler artiklar Visa alla artiklar

Egehem gör skillnad och räddar liv

Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer

  • Barn och unga
  • Reportage

Mo Gårds unika arbetssätt gör skillnad för individen

Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer

  • Reportage