När vi pratar om innovation är det lätt att bilder av nya produkter och avancerade teknologier dyker upp i huvudet. Men för social innovation står snarare människans beteende i centrum.
I ”Social innovation för hållbar utveckling” belyser forskare från olika discipliner och lärosäten nytänkande sätt att ta sig an de problem vi står inför. Bland annat vad gäller klimatförändringar, integration, ohälsa och ojämlikhet i samhället.
Ett av målen i Agenda 2030 handlar om att arbeta för en god och jämlik hälsa. Ett annat om att bevara skog och natur för en hållbar framtid. Båda dessa förenas i boken ”Social innovation för hållbar utveckling” i ett kapitel om naturbaserade interventioner. Det vill säga hur naturen kan fungera som en stresslindrande faktor, både för att förebygga psykisk ohälsa och främja välbefinnande för människor som mår dåligt.
– Det tycker jag är ett jättebra exempel på hur social innovation lika gärna handla om att gå bakåt till något som fungerade förut. Som att vara mer i naturen, utan skärmar fulla av intryck, städernas räta linjer, buller och biltrafik, fortsätter Karl Johan Bonnedahl.
Källa: www.umu.se
Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer
Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer