Robotdjur, terapirobotar eller Carebots, som de också kallas, liknar levande djur och svarar på mänskligt samspel. De kan ha hjärtslag och ibland även jama eller skälla. I Sverige är robotkatter den vanligaste formen av robotdjur i särskilt boende.
Enligt SBU beskriver såväl äldre som personal och anhöriga att robotdjur bidrar till olika aspekter av välbefinnande, bland annat minskad ensamhet och minskad depression, stimulans av minne och ökad livsglädje. Alla hade dock inte en positiv upplevelse av robotdjur. Därför är det viktigt att robotdjur används på ett individanpassat sätt, skriver SBU i sin översikt.
Forskare i bland annat USA arbetar nu också med att utveckla ett smart halsband med olika funktioner för robothundar. De ska kunna ha olika funktioner, som att förutse fallolyckor, mäta puls och ge påminnelser av olika slag.
Källa: www.svd.se
Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer
Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer