En ny enhetlig nationell larmkedja sjösätts nu för att polisen snabbare ska få larm vid rymningar eller fritagningar från SiS- och HVB-hem. Bakgrunden är att kriminella nätverk rekryterar barn och unga som är placerade i samhällets vård till att utföra mord och andra grova våldsbrott.
– Det är ett nytt tillvägagångssätt vi sett det senaste året. När de unga värvats avviker de från placeringen – antingen på egen hand eller med hjälp – för att utföra uppdrag någonstans i Sverige. Därför är det helt avgörande att vi får veta det så fort som möjligt för att kunna stoppa dem, betonar Hanna Paradis, kommenderingschef i den nationella särskilda händelsen Frigg.
När polisen får information om att en ungdom, i riskzon för grov kriminalitet, avvikit från en placering – aktiveras en kedja av polisiära åtgärder.
– Även vi har snabbat upp vår reaktionskedja och har också ett förstärkt fokus på potentiella unga utförare. I princip varje vecka avvärjer vi planerade våldsbrott runt om i hela landet. Ibland sker det i sista minuten utanför en måltavlas adress när ungdomen både har ett vapen i fickan och en mordplan i mobilen, säger Hanna Paradis.
Det senaste året har antalet unga utförare av våldsdåd ökat markant. Vid ungefär var fjärde skjutning där någon dödats eller skadats finns misstänkta under 18 år. Värvningen av unga utförare sker bland annat via digitala kommunikationskanaler som även används i den fortsatta kontakten. I appar och andra plattformar får ungdomen direktiv från de kriminella nätverken om hur uppdraget ska utföras.
– I flera fall handlar det om tongivande aktörer i kriminella nätverk som från utlandet ger order om morduppdrag i Sverige. Det är ett hänsynslöst utnyttjande av barn och unga som vi måste sätta stopp för, säger Hanna Paradis.
Källa: polisen.se
Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer
Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer