Sök- och placeringstjänst inom HVB och familjehem
< Tillbaka

Unik databas ger tidig diagnos av CP

En tidig diagnos av cerebral pares är viktigt så man kan vidta åtgärder och påbörja behandlingen så snart som möjligt. Idag är snittåldern för barn som diagnostiseras med cerebral pares 2 år, och detta kan förbättras avsevärt med ny teknik.

Rörelsemönstret hos spädbarn studeras vanligtvis genom en bedömning av det allmänna rörelsemönstret. Genom att titta på spädbarnets rytmik och rörelsemönster går det att med ganska hög precision förutsäga att man bör misstänka cerebral pares.

Den utmanande delen är att observationerna av barnets rörelser måste göras av utbildade, erfarna observatörer, eftersom det bara är de som kan urskilja avvikande rörelsemönster. Tyvärr har de flesta länder få sådana observatörer. Tillgången till MRI-maskiner, ett annat viktigt verktyg för att diagnostisera cerebral pares, är fortfarande alltför liten i många länder. 

De senaste tio åren har det gjorts flera försök att utveckla databaserade metoder för att analysera rörelser. En grupp forskare på NTNU i Norge har byggt en unik databas med över tusen standardiserade videor av spontana rörelser hos spädbarn. Detta har man gjort i samarbete med åtta nationella och internationella sjukhus på tre kontinenter. Databasen är världsunik, eftersom det inte finns någon motsvarande databas med lika många videor på spädbarn med risk för cerebral pares. Denna databas vill NTNU använda för att utveckla en modell som gör det möjligt att förutsäga cerebral pares med hög precision, genom att enbart analysera barnets rörelser på video. 

Enligt NTNU är resultaten hittills från metoden lovande, och universitetet arbetar för närvarande med att implementera den kliniskt. 

Källa: www.madeformovement.com

Fler artiklar Visa alla artiklar

Egehem gör skillnad och räddar liv

Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer

  • Barn och unga
  • Reportage

Mo Gårds unika arbetssätt gör skillnad för individen

Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer

  • Reportage