Vilka sociala insatser erbjuds barn som riskerar att bli morgondagens dödsskyttar? Och vad säger forskningen?
Marie Torstensson Levander är seniorprofessor i kriminologi vid Malmö universitet. Hon anser att det förebyggande arbetet bör ta vid redan vid födseln. BVC, barnavårdscentralen, behöver ha ett preventivt uppdrag.
– Det finns en rad studier som ser viss positiv effekt på barnets utveckling om föräldrar som bedöms vara i riskgrupper får stöd i sitt föräldraskap, säger Marie.
Däremot finns blinda fläckar i forskningen om vad som fungerar på tonåringar som börjat begå brott.
I Malmö pågår ett forskningsprojekt som angriper just de känsliga åren i ett barns liv som vi vet alldeles för lite om.
Marie Torstensson Levander är ansvarig för projektet ”MINDS” som följer drygt 500 individer födda 1995 från cirka 12 års ålder. Den övergripande frågan som ska besvaras är vilka barn och ungdomar, med vilka egenskaper och i vilka miljöer, som löper störst risk att bli kriminella. Snarlika studier har gjorts i Storbritanien, Holland och Tyskland.
Trots att forskningsprojektet är pågående anser Marie Torstensson Levander att man redan kan dra en viktig slutsats.
– Den allra viktigaste faktorn är hur man ser på regler. Vi kan kalla det moral eller pro sociala värderingar. Om man är en individ som tycker det är okej att bryta mot regler, och umgås med andra som ser på regler på samma sätt, då har vi ett stort problem.
Hon fortsätter:
– Utifrån denna kunskap måste vi fråga oss: Hur ska samhället kunna påverka en individ så att han eller hon inte upplever att det är okej att bryta mot regler? Här finns det också behov att arbeta med impuls- eller självkontroll.
Källa: www.svd.se
Projekt MINDS
MINDS eller Malmöbarn är ett forskningsprojekt som bedrivs av institutionen för kriminologi vid Malmö högskola.
I studien, som finansieras av Vetenskapsrådet, studeras en grupp Malmöbarns uppväxt, vardag och levnadsförhållanden.
Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer
Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer